Бедните семейства с първокласник ще получат финансова помощ

Бедните семейства с първокласник ще получат финансова помощ  | StandartNews.com

Столична община ще ремонтира училища и детски градини през лятото с над 7 млн. лв.

София. Семействата с ниски доходи, които имат първокласник, ще получат еднократна финансова помощ за новата учебна година. Молбите за кандидатстване могат да се подават в социалните служби по постоянен адрес, съобщиха от социалното министерство пред БНР.

Средният доход на член от семейството за предходната година не трябва да надхвърля 350 лева на месец, а децата трябва да са записани за първи път в първи клас.

Молбите се приемат до края на септември, а помощта ще се връща, ако детето не тръгне на училище, уточняват от министерството.

Най-вероятно еднократната помощ ще остане 250 лева.

Днес стана ясно още, че над 7 млн. лв. е предвидила Столичната община за ремонт на училища и детски градини. 37 сгради ще бъдат реновирани в столицата през юли и август, съобщи замeстник-кметът по строителство Ирина Савина.

Предвидените за ремонт детски градини и училища са общо 49. В програмата за ремонтни дейности на Столичната община за тази година са заложени 43 обекта, обясни Савина. От икономии на общината ще могат да се обновят сградите на още 6 детски градини и училища.

"Опитахме се да планираме програмата за ремонти тази година, така че да бъдат разпределени децата, съответно както всяка година, в близки детски градини, за да не нарушаваме техния процес на посещаемост в детските заведения. В същото време ремонтните дейности трябва да приключат до 15-и септември в училищата, за да не нарушаваме учебния процес и да не се налага реорганизация в други училища", каза зам.-кметът по строителството.

През юли в София ще бъдат дежурни 122 детски градини, като през август броят им е 72, обясни Мария Минчева - началник на Дирекция "Образование", цитирана от БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай