България прави университетска мрежа в ЮИЕ

България прави университетска мрежа в ЮИЕ | StandartNews.com

„Общата комисия към Парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа единодушно подкрепи идеята на България да се създаде мрежа от университети в Източна Европа" – заяви депутатът от БДЦ Стефан Кенов, който бе представител на страната ни в асамблеята.

„Мрежата ще бъде изградена чрез двустранни и многостранни споразумения между университети от региона, които да подготвят и да обявят за прием през учебната 2017-2018 година една или повече магистърски програми в областта на парламентарните изследвания, публичните политики, международните отношения и регионалното сътрудничество" – уточни Кенов.

При подобен дизайн на мрежата, университетите-партньори биха могли да издават съвместни дипломи за завършена магистърска степен на образование, да подготвят заедно докторанти, както и заедно да развиват изследователски проекти в посочените сфери.

На срещата в Тирана, бяха обсъдени още и въпросите за децата бежанци, които не са придружени от родителите си. Според доклада, изнесен от Кенов по време на срещата, най-много от децата бежанци са момчета между 14-18 години от Авганистан, Ирак и Сирия. Според депутата от БДЦ това са деца, които бягат от войната, но и спрямо тях контролът трябва да бъде сериозен, поради възможността измежду тях да има и терористи.

Стефан Кенов е провел и редица двустранни срещи с представители на Румъния и Гърция, като е получил тяхната подкрепа за това, постояният секретариат на организацията да бъде в София, а не в Истанбул, както настоява Република Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай