България грабна 72 купи на Световното по математика

България грабна 72 купи на Световното по математика | StandartNews.com

Бургас. 12-годишният Иван Иванов, ученик в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски", взе златната купа за България на провелото се в Бургас Световно състезание по математика – BIMC'2013. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори, са още – 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди „мерит" /награди, връчвани за четвърто място/. Най-добрият математически резултат е присъден на филипинеца Джингър Чонг при малките във втора възрастова група и на Ю Хой Уай от Хонг Конг с максимален резултат при големите в трета възрастова група.

Наградите, раздадени според индивидуалното класиране, са 40 златни медала, 86 сребърни, 100 бронзови и 83 „мерит" награди. В отборното и групово класиране участниците в двете възрастови групи завоюваха 24 златни, 48 сребърни и 72 бронзови купи, а в комплексното класиране – 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови купи. Това е равносметката от първото интернационално математическо състезание, на което Бургас бе домакин. В него взеха участие 1080 математици от цял свят, а форматът за първи път напуска границите на Азиатския континент. Лично кметът на Община Бургас Димитър Николов награди участниците на официална церемония, която се проведе в Летния театър вчера.

„Благодаря на всички, които с неуморната си работа допринесоха този формат да мине по най-добрия начин. През тези дни Бургас се превърна в мост между България и света. Това прави събитието уникално Благодаря ви за възможността. Поклон". Това приветствие отправи зам.-кметът по „Култура и Образование" Йорданка Ананиева към всички организатори и участници в състезанието. „Ще носим частица от това хармонично място в ума и сърцата си. Ще ни липсваш прекрасен Бургас!". С тези думи д-р Вен Сен Сун – председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание се обърна към аудиторията от сцената на Летния театър. Той не спести суперлативите си за Бургас, като отбеляза перфектната организация и гостоприемство. „Отвъд състезанието и възможността за връзка между участниците, пред нас се откри възможността да опознаем българската култура и да се порадваме на красивия ви Черноморски залив", каза още д-р Сун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай