Асоциация се опълчи на Клисарова

Асоциация се опълчи на Клисарова | StandartNews.com

Европейската асоциация на издателите на учебници скочи срещу идеята на просветния министър Анелия Клисарова за въвеждане на един учебник по всеки предмет. Тя е изпратила становище до издателство "Просвета", в което посочва, че това ще компрометира качеството на образованието.

"Въвеждането на един учебник по предмет, списван само от учители и без сътрудничество с професионални автори и издатели, противоречи на най-добрите практики в образованието", пишат евроиздателите. Според тях, учебниците трябва да отчитат индивидуалните особености на децата, което няма как да се направи с единен учебник. В становището си издателите призовават правителството "да преосмисли позицията си".

Междувременно министър Клисарова отстъпи леко от нея, като заяви, че единият учебник може да се печата отново от издателствата, а не от МОН. Тя обаче иска министерството да държи авторските права. Клисарова предложи авторските колективи на издателствата да се включат в правенето на помагалата, съпътстващи базовия учебник. Те щели да бъдат два вида - за усвояване на знанията и за надграждане на тези знания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай