Англия сваля с 50% цените за БГ студенти

Холандия приема с лотария в право и икономика

Англия сваля с 50% цените за БГ студенти | StandartNews.com

София. Британски вузове свалят с 3000 паунда таксите за първокурсници с ниски доходи. Младежи, чиито семейства изкарват годишно до 25 000 британски лири, могат да учат с намаление там, разказаха от консултантска фирма "Интеграл", която организира изложение "Световно образование". В това число влизат и повечето български младежи, които сега ще могат да изтеглят по-ниски кредити за първата си година. Таксите на Острова са от 6000 до 9000 лири, така че намалението варира от една трета до 50 на сто. През следващата година студентите също могат да ползват намаления, но около 1500 лири, при това само ако покажат висок успех. Британската агенция за равен достъп до образование вече е одобрила отстъпките и стипендиите на 98 от университетите там, но до ноември по-евтино висше ще предлагат и други. Младежите ще могат да получават и помощи за настаняване в общежитие.

Холандия пък започва да приема с лотария младите хора в най-желаните си специалности. Независимо дали си пълен отличник, или с успех около 5 тото ще реши дали ще учиш в страната на лалетата, където таксите са 1800 евро. Причината е, че според холандските закони вузовете трябва да приемат всеки, който е покрил минималните им изисквания. Това означава, че нямат право да правят класиране по успех. Тото ще има за специалностите право, икономика, психология, международни отношения, маркетинг и физиотерапия. Единственият университет, в който ще се влиза в право без тото, е в Хага. Жребият ще се тегли през април. Затова консултантите съветват българите, които кандидатстват в Холандия, да се подсигурят, като подадат документи и в още една държава.

Наши студенти работят за "Найк" и "Ягуар"

Български студенти са участвали в разработки на престижни фирми като част от стажовете си, съобщиха от "Интеграл". Наши младежи, които учат мода в Италия, са участвали в разработката на нови колекции на "Найк".

Българи, следващи автомобилен дизайн в Ковънтри пък, са работили по дизайна на купето на "Ягуар". Нашенчета в Холандия се трудели по проект на "Шел" за създаване на робот, който да действа на нефтени платформи.

Вече и българи не само от елитни гимназии влизат в топуниверситетите на Англия, съобщиха от "Интеграл". Докато миналата година във вузовете от Топ 10 влизаха предимно младежи от математическите гимназии на София, Варна и Бургас, сега вече имаме такива от училища в Русе, Монтана, Благоевград, Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай