Англия иска само отличници

Мераклии за медицина доказват, че участвали в кампании на БЧК

Англия иска само отличници | StandartNews.com

София. Престижните университети на Острова вдигат силно изискванията към българските кандидати, съобщиха от консултантска къща "Дарби". Все повече елитни британски вузове поставят условие за оценка от дипломата между 5,80 и 6 и висок резултат от матурата, разказа консултантът Благовеста Евтимова. Едва при тези резултати вече одобреният кандидат влиза. Предварителното одобрение се получава на базата на оценките от 9 до 11 клас.

При това за много от най-добрите вузове вече не е достатъчно само да имаш висок успех и да декларираш, че проявяваш интерес към дадена специалност. Трябва освен това и да имаш някакви практически занимания, свързани с нея, които да можеш да докажеш с документ, портфолио или публикации. Ако искаш да учиш журналистика например, е добре да си участвал в информационни кампании и да имаш публикации или блог. Много кандидати за хуманитарни специалности или медицина представят бележки и сертификати от БЧК, че са участвали в негови кампании.

Кандидат-юристите е добре да са били членове на някакви клубове по дебати или да са правили презентации. Желаещите да учат IT специалности пък обикновено имат портфолиа с това, което са правили във връзка с бъдещата си професия. Таксите на британските вузове и тази година остават същите, но кандидатстването ще бъде през изцяло обновен сайт на UCAS, което може и да обърка в началото кандидатите. Подаването на документи започва през септември и трае до 15 януари, а за Оксфорд, Кеймбридж и медицина - до 15 октомври.

Приемат с тройки лекари в Пловдив

За поредна година балът в Медицинския университет в Пловдив е драстично нисък. Момчета с тройки са успели да се класират за приема в един от най-престижните родни вузове. Причината е сривът на бала наполовина заради тежките изпити по биология и химия, които държат кандидатите. Така с една тройка кандидат-медици се записват най-спокойно за студенти. Това важи обаче само за момчетата. Момичета с две петици не могат да влязат дори на трето класиране, докато балът за момчетата за стоматология например е с 16 единици по-нисък от максималния. При медицината най-ниският е 26,90, което пак е малко в сравнение с предишни години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай