Алма матер вече готви и за матури

Алма матер вече готви и за матури | StandartNews.com

Частните школи правят отстъпка, ако платите цялата сума в началото на уроците

От 90 до 600 лева е цената на курсовете в Софийския университет

Частен учител или курс? Това е най-често задаваният въпрос преди кандидатстудентските изпити. Както впрочем и преди тези за гимназия. В полза на единия или другия вариант има редица доводи, но малцина признават, че рискуват да се явят на изпит без специална подготовка. Цените на частните учители, разбира се, са по-високи, отколкото тези на курсовете за кандидат-студенти. За сметка на това по време на частните уроци има повече време за индивидуална работа с ученика, както и за наваксване на точно тези знания, които го затрудняват. Що се отнася до курсовете, най-добрият вариант за кандидат-студента е да се запише в курс към съответния университет, за да е гарантирано, че ще бъде подготвян точно за типа въпроси, които биха му се паднали.

Част от университетите вече "вземат бизнеса" на частните учители и школи, като започнаха да подготвят и за матури. Цените на подготовката за държавни зрелостни изпити и за кандидатстудентския са различни, като матурата е по-евтиният вариант. Нещо повече, заради конкуренция между отделните катедри понякога в самия университет се предлагат курсове по един и същи предмет, но на различна цена. Затова, преди да направите избора си, прегледайте добре всички предложения.

В Софийския университет подготовката на кандидат-студенти по български език и литература струва 550 лева. Хорариумът е 72 часа, като обучението се провежда от преподаватели във Факултета по славянски филологии. По история се предлагат два варианта - подготовка за кандидатстудентски изпит и за матура. Ако курсът ви е нужен само за зрелостния изпит, цената за него е 250 лева. Подготовката за кандидатстудентското препитване е 400.

Катедра "Англицистика и американистика" на Алма матер предлага няколко вида курсове според броя на часовете и вида изпит. Десетдневен интензивен курс струва 360 лева, а съботно-неделен кандидатстудентски курс в рамките на 120 часа е с цена 660 лева. Има и тренировъчен курс за писане на есе, който трае пет дни и струва 210 лева. Отделно от това се предлага само тренировъчен курс за явяване на матура. Неговата цена е 120 лева за три дни. Катедра "Западни езици" пък предлага курсове по 200 лева за всички езици - английски, френски, немски и испански. Има и подготвителен курс за DSH - изпита за следване в Германия, като цената е 400 лева. Отделно от това се предлагат и курсове по италиански, испански и френски, организирани от съответните катедри, като всеки от тях е с цена 210 лева.

Най-ниска е цената на кандидатстудентския курс по физика в Алма матер. Той трае 30 часа, а цената му е 90 лева. Изпитът по математика в Софийския университет пък от тази година има нов формат. Подготовката по него трае 80 часа, а цената е 400 лева. 500 лв. струва подготовката по биология.

Приемът в УНСС става със собствен тест, състоящ се от три модула. Електронни изпити има всеки месец от октомври до май. Освен това висшето училище предлага и вариант "на хартия" - през март, април и юли. Оценките от изпита са равнопоставени, като се признава най-високата оценка, изкарана от кандидата. До тази година УНСС провеждаше кандидатстудентски курсове по своите изпити, но има и доста частни школи, които вече дават подготовка на кандидатите по този формат.

Техническият университет провежда за своите кандидати няколко вида курсове - както по математика, така и по рисуване и композиция. Таксата на съботните курсове е 400 лева за 100 учебни часа. Има вариант за съботно-неделен курс от 60 часа с цена 300 лева. На същата цена са и ускорените курсове, които се провеждат през пролетната ваканция и през юни, непосредствено преди изпитната сесия. Курсовете по рисуване струват 30 лева на час, като занятията са общо 10.
В частните школи за подготовка на кандидат-студенти цените са много различни. В школа "Софроний" например таксата за курс по български език и литература е 900 лева, които се заплащат на две вноски. Ако заплатиш цялата сума в началото на курса, ползваш 5% отстъпка. При по-късно записване има възможност за индивидуални занятия, за да догониш останалите курсисти. Във "Веди" таксите за един записан курс за три вноски по 420 лева. Ако запишеш и втори курс за подготовка, цената е по 360 лева, също на три вноски. Предлага се и ускорен курс за матура по български език, като таксата е от две вноски по 380 лева, а началото е в средата на януари. Учебниците са безплатни. И в двете школи се провеждат пробни изпити по изискванията на МОН.

Тенденциите в последните години са все повече родители да записват децата си на подготовка за изпити от предишната година. В 11 клас те веднъж минават изпитния материал, а в 12 имат възможност да повторят и задълбочат знанията, които са получили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай