Понеделник,

Алма матер вече готви и за матури

От: Failed to load user -
1179
Алма матер вече готви и за матури
A
A
A

Частните школи правят отстъпка, ако платите цялата сума в началото на уроците

От 90 до 600 лева е цената на курсовете в Софийския университет

Частен учител или курс? Това е най-често задаваният въпрос преди кандидатстудентските изпити. Както впрочем и преди тези за гимназия. В полза на единия или другия вариант има редица доводи, но малцина признават, че рискуват да се явят на изпит без специална подготовка. Цените на частните учители, разбира се, са по-високи, отколкото тези на курсовете за кандидат-студенти. За сметка на това по време на частните уроци има повече време за индивидуална работа с ученика, както и за наваксване на точно тези знания, които го затрудняват. Що се отнася до курсовете, най-добрият вариант за кандидат-студента е да се запише в курс към съответния университет, за да е гарантирано, че ще бъде подготвян точно за типа въпроси, които биха му се паднали.

Част от университетите вече "вземат бизнеса" на частните учители и школи, като започнаха да подготвят и за матури. Цените на подготовката за държавни зрелостни изпити и за кандидатстудентския са различни, като матурата е по-евтиният вариант. Нещо повече, заради конкуренция между отделните катедри понякога в самия университет се предлагат курсове по един и същи предмет, но на различна цена. Затова, преди да направите избора си, прегледайте добре всички предложения.

В Софийския университет подготовката на кандидат-студенти по български език и литература струва 550 лева. Хорариумът е 72 часа, като обучението се провежда от преподаватели във Факултета по славянски филологии. По история се предлагат два варианта - подготовка за кандидатстудентски изпит и за матура. Ако курсът ви е нужен само за зрелостния изпит, цената за него е 250 лева. Подготовката за кандидатстудентското препитване е 400.

Катедра "Англицистика и американистика" на Алма матер предлага няколко вида курсове според броя на часовете и вида изпит. Десетдневен интензивен курс струва 360 лева, а съботно-неделен кандидатстудентски курс в рамките на 120 часа е с цена 660 лева. Има и тренировъчен курс за писане на есе, който трае пет дни и струва 210 лева. Отделно от това се предлага само тренировъчен курс за явяване на матура. Неговата цена е 120 лева за три дни. Катедра "Западни езици" пък предлага курсове по 200 лева за всички езици - английски, френски, немски и испански. Има и подготвителен курс за DSH - изпита за следване в Германия, като цената е 400 лева. Отделно от това се предлагат и курсове по италиански, испански и френски, организирани от съответните катедри, като всеки от тях е с цена 210 лева.

Най-ниска е цената на кандидатстудентския курс по физика в Алма матер. Той трае 30 часа, а цената му е 90 лева. Изпитът по математика в Софийския университет пък от тази година има нов формат. Подготовката по него трае 80 часа, а цената е 400 лева. 500 лв. струва подготовката по биология.

Приемът в УНСС става със собствен тест, състоящ се от три модула. Електронни изпити има всеки месец от октомври до май. Освен това висшето училище предлага и вариант "на хартия" - през март, април и юли. Оценките от изпита са равнопоставени, като се признава най-високата оценка, изкарана от кандидата. До тази година УНСС провеждаше кандидатстудентски курсове по своите изпити, но има и доста частни школи, които вече дават подготовка на кандидатите по този формат.

Техническият университет провежда за своите кандидати няколко вида курсове - както по математика, така и по рисуване и композиция. Таксата на съботните курсове е 400 лева за 100 учебни часа. Има вариант за съботно-неделен курс от 60 часа с цена 300 лева. На същата цена са и ускорените курсове, които се провеждат през пролетната ваканция и през юни, непосредствено преди изпитната сесия. Курсовете по рисуване струват 30 лева на час, като занятията са общо 10.
В частните школи за подготовка на кандидат-студенти цените са много различни. В школа "Софроний" например таксата за курс по български език и литература е 900 лева, които се заплащат на две вноски. Ако заплатиш цялата сума в началото на курса, ползваш 5% отстъпка. При по-късно записване има възможност за индивидуални занятия, за да догониш останалите курсисти. Във "Веди" таксите за един записан курс за три вноски по 420 лева. Ако запишеш и втори курс за подготовка, цената е по 360 лева, също на три вноски. Предлага се и ускорен курс за матура по български език, като таксата е от две вноски по 380 лева, а началото е в средата на януари. Учебниците са безплатни. И в двете школи се провеждат пробни изпити по изискванията на МОН.

Тенденциите в последните години са все повече родители да записват децата си на подготовка за изпити от предишната година. В 11 клас те веднъж минават изпитния материал, а в 12 имат възможност да повторят и задълбочат знанията, които са получили.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички