Клисарова: Историята остава в програмата

 Клисарова: Историята остава в програмата     | StandartNews.com

София. Предметът история ще бъде включен в програмата на 11-и и 12-и клас и по новия закон за училищното образование. Това съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова, цитирана от БНР.

 

„История на България, български език и география трябва да се учат до края на учебния процес, защото с тях е свързана нашата национална гордост и националното ни самосъзнание", добави Клисарова. Български език и географията също да бъдат включени в графата задължителни предмети. Това ще бъде предложението на министъра. Дискутираните програми, в които не са включени историята в 11-и и 12-и клас, са от правителството на ГЕРБ, каза още Клисарова. И уточни, че това са проектопрограми, те са качени на сайта на Министерството за разглеждане, но не са одобрени окончателно.

 

„От октомври 2013 г. има протестно писмо от учители по история от Варна заради учебните програми, публикувани на сайта на МОН, но те са във връзка с проекта на Закона за средното образование, който беше предложен от ГЕРБ през 2013 г., но не беше приет, защото не се постигна консенсус по него", стана янсо от пресконференцията на министъра.

 

Кандидатстването по проекти към скандалния Фонд за научни изследвания започва на 15-и април. Външни чуждестранни оценители ще участват в оценяването на проектите тази година, за да има по-голяма прозрачност, съобщи министърът на образованието. Одобрените проекти ще бъдат финансирани и качени на сайта на Фонда до 1 септември.

 

Слуховете, че историята ще отпадне от учебните програми, смути много българи, които направиха организация в социалните мрежи за протест. Малко след това от МОН излязоха с официална позиция по въпроса, че това е само предложение, което трябва да мине множество дискусии, за да бъде прието по новия закон за училищното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай