Експерт: Дипломите менте се правят извън ВУЗ-овете

Експерт: Дипломите менте се правят извън ВУЗ-овете | StandartNews.com

София. Фалшифицирането на дипломи става извън университетите, обяви пред БНР председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. д-р Ваньо Митев. Той подчерта, че самите ВУЗ-ове нямат вина за тази крайна мярка на южната ни съседка.

В България учат студенти от 51 страни. Постоянно има запитвания за валидността на дипломи и нашите университети рутинно отговарят. По отношения на Турция има само 5 запитвания напоследък, посочи експертът.

Има сведения, че в последно време в Турция са открити съвсем набързо около 15 нови частни университета, само и само да бъде ограничен притокът на турски студенти към България. Все пак 10 000 души е една сериозна бройка, подчерта Митев.

В разгара на кандидатстудентската кампания Турция спря признаването на дипломи от български висши учебни заведения заради масово фалшифициране на оценки от изпити и на самите дипломи.

Турция обяви решението си на 5 юли, българското министерство на образованието излязоха с официална позиция на 26 юли. Според образователното ни ведомство Турция не е спряла, а само е замразила признаването на българските дипломи. Днес Съветът на ректорите на висшите училища ще обсъжда този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай