Неделя,

Експерт: Дипломите менте се правят извън ВУЗ-овете

От: Failed to load user -
113
Експерт: Дипломите менте се правят извън ВУЗ-овете
A
A
A

София. Фалшифицирането на дипломи става извън университетите, обяви пред БНР председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. д-р Ваньо Митев. Той подчерта, че самите ВУЗ-ове нямат вина за тази крайна мярка на южната ни съседка.

В България учат студенти от 51 страни. Постоянно има запитвания за валидността на дипломи и нашите университети рутинно отговарят. По отношения на Турция има само 5 запитвания напоследък, посочи експертът.

Има сведения, че в последно време в Турция са открити съвсем набързо около 15 нови частни университета, само и само да бъде ограничен притокът на турски студенти към България. Все пак 10 000 души е една сериозна бройка, подчерта Митев.

В разгара на кандидатстудентската кампания Турция спря признаването на дипломи от български висши учебни заведения заради масово фалшифициране на оценки от изпити и на самите дипломи.

Турция обяви решението си на 5 юли, българското министерство на образованието излязоха с официална позиция на 26 юли. Според образователното ни ведомство Турция не е спряла, а само е замразила признаването на българските дипломи. Днес Съветът на ректорите на висшите училища ще обсъжда този въпрос.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички