Учим в "Харвард" безплатно по нета

Три университета предлагат онлайн курсове от септември

Учим в "Харвард" безплатно по нета | StandartNews.com

Престижни университети като "Харвард", "Бъркли" и Масачузетският технологичен институт ще предлагат безплатни курсове по интернет от тази есен, съобщава Блумбърг.

Те са в рамките на инициативата EdX, която цели да предостави достъпно качествено обучение на студенти, които не могат да си позволят да плащат големи такси в престижни училища. Тя бе започната през декември 2011 г. от Масачузетския технологичен институт, а наскоро към нея се присъединиха и "Харвард" и "Бъркли". Над 120 университета са проявили интерес към програмата.

От септември т.г. започват първите обучения, за които може да се запише всеки с достъп до интернет. Към момента се предлагат 7 курса, предимно в областта на техническите и компютърните науки. Желаещите могат да ги разгледат и да се регистрират за тях на адрес https://www.edx.org/courses.

Предвижда се първоначално курсовете да са безплатни, но в бъдеще да се преподават срещу поносима такса, за да може и програмата да се издържа. Предложенията са за 100 долара такса на курс, като се обсъжда тя да бъде намалена за студенти от по-бедни държави.

Засега програмата е финансирана основно от Масачузетския технологичен институт и "Харвард", които са вложили в нея по 30 милиона долара. С 1 милион е допринесла и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Дарения са направили и богати бизнесмени, възпитаници на престижните университети. Висшите училища са решили да започнат кампанията заради непоносимо големите такси за образование в САЩ. Повечето от тях се плащат с кредити и към момента общият обем на кредитите за образование в страната е 1 трилион долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай