Вторник,

Украинец победи 315 топ математици от цял свят

От: Failed to load user -
2193
Украинец победи 315 топ математици от цял свят
A
A
A

Благоевград. 316 топ математици от 39 държави от цял свят се събраха в Американския университет в България, за да премерят сили в най-голямата в света международна олимпиада по математика. Първа награда в 19-ото издание спечели украинецът Данило Радченко от Киевския национален университет "Тарас Шевченко".

Първенци в отборното класиране са представителите от Московския институт по физика и технология. Победителите бяха наградени на официална церемония във вторник вечерта. Иранка с физически увреждания спечели сърцата на участниците със своята упоритост и усърдност. Тя решава задачи два дни по 7 часа, като пишеше с краката си. Най-младият ръководител на отбор пък беше 17-годишният Гал Дор от Израел, а отборът му зае престижното 11-то място. По традиция най-добре в тези математически състезания се представят студентите от Русия, Украйна, Полша и Иран. Основният им мотив за участие е предизвикателстовото да видят на какво ниво са. Студентите искат да премерят сили и да покажат знанията си, а пред тези, които са се представили добре, се отварят много врати – както към професионална кариера, така и към докторски програми в най-добрите университети в света.  

Над 70 университета имаха свои математици на олимпиадата. Тя се организира от Юнивърсити колидж – Лондон в сътрудничество с АУБ. Проведе се е в два кръга, на 28 юли и на 29 юли. Американският университет в България беше домакин за шести път на престижната проява.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички