Украинец победи 315 топ математици от цял свят

Украинец победи 315 топ математици от цял свят | StandartNews.com

Благоевград. 316 топ математици от 39 държави от цял свят се събраха в Американския университет в България, за да премерят сили в най-голямата в света международна олимпиада по математика. Първа награда в 19-ото издание спечели украинецът Данило Радченко от Киевския национален университет "Тарас Шевченко".

Първенци в отборното класиране са представителите от Московския институт по физика и технология. Победителите бяха наградени на официална церемония във вторник вечерта. Иранка с физически увреждания спечели сърцата на участниците със своята упоритост и усърдност. Тя решава задачи два дни по 7 часа, като пишеше с краката си. Най-младият ръководител на отбор пък беше 17-годишният Гал Дор от Израел, а отборът му зае престижното 11-то място. По традиция най-добре в тези математически състезания се представят студентите от Русия, Украйна, Полша и Иран. Основният им мотив за участие е предизвикателстовото да видят на какво ниво са. Студентите искат да премерят сили и да покажат знанията си, а пред тези, които са се представили добре, се отварят много врати – както към професионална кариера, така и към докторски програми в най-добрите университети в света.  

Над 70 университета имаха свои математици на олимпиадата. Тя се организира от Юнивърсити колидж – Лондон в сътрудничество с АУБ. Проведе се е в два кръга, на 28 юли и на 29 юли. Американският университет в България беше домакин за шести път на престижната проява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай