70 фирми примамват БГ мозъци от чужбина

70 фирми примамват БГ мозъци от чужбина | StandartNews.com

Над 70 големи фирми ще примамват БГ мозъци от чужбина да се завърнат в родината. Форумът "Кариера в България. Защо не?" е утре в столичния "Интер Експо Център". "Статистиката ни от 2014 г. показва, че 60% от участниците ни са се върнали, 19% ще се върнат, а останалите се колебаят", разказа пред "Стандарт" Мариела Вачева от неправителствената организация "Тук-там", която за 8-ма поредна година организира форума, съвместно с „Back2BG". Участието е безплатно, а регистрацията онлайн - задължителна - на сайта karieravbulgaria.com.

60% решават да се върнат

Мариела Вачева от "Тук-Там", които са сред организаторите на форума, разказва за успехите през изминалите 8 г. и причините успелите навън българи да предпочетат кариера у нас.

- Г-жо Вачева, как се роди идеята за кариерния форум?

- Идеята за форума се роди малко след като стартирахме „Тук-Там". Тогава се бяхме фокусирали върху това да създадем социална среда за завръщащите се българи и бързо осъзнахме, че освен среда, хората имат нужда от работа, а е трудно, бидейки в чужбина, да следиш какво се случва в България. Тъй като в „Тук-Там" в този момент бяхме само 7 активни човека, се обърнахме към "Back2BG", за да реализираме форума заедно и благодарение на това партньорство форумът съществува вече 8 г.

- Как се променят тенденциите за тези 8 г. - участниците предимно използват форума за създаване на контакти или наистина се завръщат по родните земи?

- Хората използват форума за различни цели - едни си търсят работа и по-добра реализация в България, други искат да разберат какво се случва в България като цяло, а трети просто искат да се запознаят с интересни хора и да създадат нови контакти. Статистиката ни от миналата година показва, че 60% от участниците ни са се върнали, 19% ще се върнат, а останалите се колебаят. Над 68% са посочили че търсят по-добра кариера като причина за участие.

- Кое е нещото, което възпира българите зад граница да се върнат – заплатите или социалната обстановка в страната?

- Много от българите зад граница искат да се върнат и да се реализират тук. Това, което често ги спира, са непознаването на българския пазар, масовият негативизъм, подсилен от медиите, а понякога и погрешното схващане, че да се върнеш вкъщи е грешка или стъпка назад. Това, което мога да посъветвам всички, които искат да се приберат, е да го направят при първа възможност. Така могат бързо да проверят дали това е правилното решение за тях. Ако не е, винаги могат да заминат отново, но поне няма да съжаляват, че не са се опитали да се реализират в родината си.

- Има голям интерес към вашата инициатива, включително и от българските студенти. Смятате ли да организирате подобен форум за младите хора, обучаващи се в България?

- Много често ни питат това и ние имаме голямо желание да направим и друг форум. Реалността обаче е, че "Кариера в България. Защо не?" се организира от близо 30 доброволеца, които отделяме над 6 месеца всяка година за да направим този форум и за сега нямаме капацитет за второ издание. Освен това в България има доста други кариерни форуми, различните университети също си организират техни, а има и други специализирани кариерни форуми като например такива за ИТ специалисти.

- Разкажете за някого, който благодарение на „Кариера в България" е постигнал успешна реализация. Коя е историята, която силно ви е впечатлила?

- Има много истории, които могат да се разгледат в нашия блог, но ще дам за пример Валентина Николова, която е завършила бизнес информатика в УНСС, а след това и MBA в Cotrugli Business School. През юли 2014 г. се връща в България след 1 година и половина в Токио, където работи в онлайн борса за криптовалути. Като малка иска да стане космонавт, а на форума среща настоящия си работодател, където към момента работи като бизнес аналитик.

Виктория Рангелова е още една от успешните истории на форума. През септември 2014 г. тя се завръща в България след магистратура по маркетинг в Манчестърския университет, Англия. На форума среща настоящия си работодател, при когото в момента работи като младши маркетинг специалист. Имаме специално създадена страница за хора, които са избрали кариера в България, където могат да се прочетат много истории и да се види какво работят различни хора, някой върнали се преди година, други преди повече от 10 г. - azizbrah.karieravbulgaria.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай