63 596 деца влизат в първи клас

63 596 деца влизат в първи клас | StandartNews.com

София. Първокласниците, които тръгват на училище за първи път в понеделник, са 63 596, от общо 755 674 ученици в страната, стана ясно от думите на министъра на образованието Анелия Клисарова.

Колко 5 и 6-годишни деца са записани в училище ще стане ясно на първия учебен ден, обещават от МОН. 127 125 са учителите в страната. Има данни, че не достигат преподаватели по английски език в малките населени места.

Министър Клисарова посочи, че всички необходими учебници и учебни помагала са отпечатани и доставени до всички учебни и детски заведения в страната още на 23 август. За закупуване на учебниците и помагалата са предоставени над 20 млн. лева. Освен това за всички училища е разпространена задължителната документация (дневници, материални книги и др.). Ученическата книжка (бележник) струва 0,17 стотинки, а ученическата лична карта – 0,03 стотинки.

Министър Клисарова каза, че има 77 училища, детски градини и обслужващи звена в страната, които няма да успеят да приключат с ремонтите до 16 септември, но това няма да попречи на започването на учебния процес. Това са училища и градини в Благоевград, Бургас, Ловеч, Плевен и Пловдив, София-град и София-област, Стара Загора, Хасково и Шумен. Децата и учениците, записани в тези заведения, ще започнат учебния процес в други помещения или детски градини и след приключването на ремонтните дейности ще се върнат в собствената си база.

От началото на годината до 9 септември се извършват 1443 основни и текущи ремонти в 184 държавни и 907 общински училища. У нас има 2614 училища, заедно с частните, сочат данните на МОН.

До края на месец ноември Министерството на образованието и науката трябва да усвои близо 119 млн.лв. по оперативната програма "Човешки ресурси", за да не бъдат изгубени евросредства. Това каза днес зам.-министърът на образованието, отговарящ за изпълнението на оперативните програми Иван Кръстев.

"На кантар сме - ще се опитаме да избегнем този риск", коментира той. За периода юни – август тази година по оперативната програма са били усвоени повече от 100 млн.лв. Само за август сумата възлиза на 40 млн.лв., което е ръст от 35% в сравнение с периода преди месец юни, съобщи зам.-министърът.

Според Кръстев не може да се говори за ускорено усвояване на евросредства. В кратък отчет за усвоените пари, той каза, че повече от 830 хил. ученици от 2000 училища са участвали в извънкласни практики. Повече от 98 хил. студенти получили стипендии, финансирани от оперативната програма. Парите са помогнали за включването на повече от 44 хил. ученици в професионални практики, 3000 докторанти са били подпомогнати.

"Това е един изключителен труд", коментира пред медиите министърът на образованието Анелия Клисарова. Ако министерството продължавало да работи с тези темпове, по думите й, може и бъде избегната загубата на средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай