50 милиона повече за училищата

Бюджетът за просвета е 3 092 600 000 лв.

50 милиона повече за училищата | StandartNews.com

София. С 50 милиона се увеличават парите за средно образование в бюджет 2014, стана ясно в четвъртък. С 12 милиона нараства субсидията за БАН и вече ще бъде 72,5 милиона. Като цяло средствата за образование ще бъдат 3,8 % от БВП, а тази година са били 3,625 %. Освен това 100 милиона лева от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително за различни политики в областта на образованието.

Като цяло бюджетът за просвета е 3 092 600 000 лева. Ще заработят няколко допълнителни програми като една от тях ще е за стимулиране на младите учители. 5 милиона ще бъдат дадени на общините, за да плащат транспорта на преподавателите, които работят в други населени места. 15 милиона ще отидат за закупуване на нови училищни автобуси, тъй като сега много от тях са остарели и вече са опасни, каза образователният министър Анелия Клисарова.

Ще нараснат средствата за децата със специални образователни потребности. 24 милиона пък ще бъдат дадени за фонд "Научни изследвания". Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев обаче заяви, че отново са предвидени много малко средства за наука. "Този бюджет повтаря Дянковия с известни количествени изменения към по-добро. Не виждам промяна на политики", каза Илчев. Той посочи, че за Алма Матер средствата за наука са едва 440 000 лева, които не стигали дори за една лаборатория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай