4500 деца са отпаднали от училище през 2012

4500 деца са отпаднали от училище през 2012 | StandartNews.com

София. "4500 деца са отпаднали от училище миналата година", заяви Янка Такева, член на Икономическия и социален съвет и председател на Синдиката на българските учители (СБУ), предаде БНР.

"От тях 620 са по слаб успех, всичко останало е по социално-икономически причини. Родителите, особено от ромски произход, си взимат момичетата, за да може да бъдат девствени, след това да ги продават по-скъпо, и никой не им прави забележка и кой им дава право да нарушават закона. Другата причина за това е липсата на стипендии, особено за учениците от 16 до 18-годишна възраст в професионалните училища, тук трябва да имат специален запис сега в закона за бюджета да им се плащат пътните и на тях, защото пътните се плащат до 16-годишна възраст. Една от причините е обществената среда. Не може хората без образование да бъдат най-богати, децата гледат това."

Такева каза, че през миналата година е било установено, че има ученици - "мъртви души, които се водят в дадено училище, но не го посещават и добави, че делегираните бюджети са дали възможност да се вписват деца, непосещаващи училище, за да не се намаляват средствата за тези бюджети.

Председателят на СБУ не съобщи в коя област е станало това, но каза, че директорът на училището и началникът на регионалния инспекторат по образованието са били наказани. Сега с контрола от Министерството на образованието и науката смятам, че този проблем вече е решен в страната, заяви Такева.

За справяне с отпадането от училище Икономическият и социален съвет предложи следните мерки:

Родители, които не си изпращат децата на училище, не трябва да бъдат глобени, а трябва да полагат обществено-полезен труд. Тези родители трябва да работят, за да може да осъзнаят, че не могат да нарушават законите. Родители, които рано оттеглят децата си от училище, също трябва да полагат обществено-полезен труд. Родители, които не изпращат децата си на училище, не трябва да бъдат включвани в програмите на Министерството на труда и социалната политика за заетост или социално подпомагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай