39 хил. учители няма да достигат у нас след 8 години

Снимка: БГНЕС архив

39 хил. учители няма да достигат у нас след 8 години | StandartNews.com

Недостигът на учители у нас е изключително голям и затова една от политиките ни е за кадровото обезпечаване на образователната ни система. В нея след осем години ще липсват 39 000 учители, а само след две години - 10 000 учители. Това показват изследвания, направени от Синдиката на българските учители (СБУ), които бяха потвърдени и от проучване на Министерството на образованието и науката, заяви председателят на СБУ Янка Такева на форума "Учители на бъдещето" в столичното 18-о Средно училище "Уилям Гладстон". В дискусията участваха също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на организацията "Заедно в час".

Такева отбеляза, че проучването, направено преди година и половина от Дирекцията "Квалификация" в МОН, потвърждава, че след осем години в българската образователна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще има недостиг на 6 милиона учители. Това изследване показа, че още в следващата година у нас ще имаме изключително голям дефицит от учители по природо-математическите дисциплини, като той се усеща още от тази учебна година. Имаме недостиг на учители по математика, информатика, по чужди езици и начални учители, информира председателят на СБУ.

От три години СБУ, МОН и "Заедно в час" подготвят проект (програма), който днес го обявяваме и той предвижда всяка година да се обучават по 600 учители, както и ресурсни учители, които да получават педагогическа правоспособност за една година (по т. нар. бърза писта). Сега у нас имаме 1460 ресурсни учители, които трябва да работят с 22 670 деца и ученици със специални образователни потребности от детската градина до 12-и клас, каза Такева. Тя обясни, че обученията на учителите ще са в Софийския университет, в Пловдивския и във Великотърновския университет. Такева изрази увереност, че магистрите по инженерни науки, икономика или по друга специалност за една година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, по която ще преподават.

Има възможност в училището да влязат и хора, завършили висшето си образование с педагогическа правоспособност, но работят в други сфери и за тях ще са необходими седем-осем месеца, за да възстановят професионалната си квалификация на учители, каза Янка Такева. Тя добави, че има и учители, които отдавна са напуснали образователната система и искат сега отново да се върнат в нея. За тях ще са необходими по-кратки обучения - около шест-седем месеца. За тези обучавани учители ще има стаж, а за всеки от тях ще има и наставник, който да ги въведе в професията, за да не я напускат на третия ден, обяви Такева. Наставниците ще са учители и ще получават допълнително заплащане за подкрепата им на младите учители, добави тя.

Данните на СБУ показват, че през тази учебна година има новопостъпили млади хора в българските училища, след като са завършили висшето си образование в шестте университета с педагогически факултети. Около 4000 са тези млади учители до 27-годишна възраст, започнали да преподават от тази учебна година в училищата в страната, съобщи Такева. Тя уточни, че общо студентите по педагогическите специалности сега у нас са 20 000, но от тях образованието си завършват около 75 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай