2-о ОДЗ "Звънче" с ремонт за ЧРД

2-о ОДЗ "Звънче" с ремонт за ЧРД | StandartNews.com

Елитната забавачка става на 45 г., разширява се с две групи

Уют, престиж, професионализъм. С това грабва родителите 2-о ОДЗ "Звънче", закътано в полите на Витоша. 250 са децата на директорката Цеца Георгиева и на целия екип, който работи с нея. Малчуганите тук са щастливи и усмихнати, безгрижни и обичани. От сутрин до вечер се пеят песни, раздават се подаръци. Блясъкът в очите им пък е най-голямата победа и признателност, която г-жа Георгиева е получила през всичките години, в които е начело на 2-о ОДЗ.

Малчуганите от "Звънче" имат най-разнообразни занимания, които се осъществяват по програмата на МОН за предучилищна възраст. Сред тях са: изобразително изкуство, музика, природен свят, български език, математика. Имат и допълнителни дейности по интереси, които зависят от желанията на родителите. Могат да избират измежду английски и немски, философия за деца, народни и модерни танци, футбол, карате, както и редица други индивидуални занимания. Децата обожават да пътуват.

Редовно посещават изложби, ходят на зелени и бели училища. Едно от най-вълнуващите пътешествия тепърва им предстои - след 10-тина дни заминават на море в Приморско.

ОДЗ-2 "Звънче" е от сравнително по-старите детски учебни заведения в столицата. Тази година се навършват 45 г. от откриването му. Това ще бъде събитие, защото съвпада и с предстоящия огромен ремонт на учебното заведение, какъвто не е правен от години. Предстои да бъде изградена надстройка. "Имаме група, разположена на един етаж, и планираме върху нея да има още две. Така ще се получи още един салон, който ще използваме за спортната дейност на децата. Ще се разширим с две групи - ще има още удовлетворени желаещи", разказва директорката. Изпълнението на проекта предвижда още смяна на дограма и радиатори, ново технологично оборудване на кухнята, водопроводна инсталация и канализация. А средствата за ремонта са осигурени по европроекти от Столична община.

Едно от големите постижения на г-жа Георгиева е учредяването на сдружението на родителите през 2001 г. То функционира абсолютно успешно и към момента, а целта му е да подпомага финансово детското заведение. Почти всички родители участват на доброволен принцип. "Човешките ни взаимоотношения станаха по-близки. Това се превърна в трайна и успешна политика", коментира шефката на "Звънче".

Родители и учители пък са горди, че малчуганите постоянно участват в международни фестивали и никога не се връщат без медали и купи за постиженията си. Тази година например награда за най-добра рисунка спечелиха 6-годишните близнаци София и Кристиян Енчеви. Конкурсът, на който са се явили, се казва "Моята красива София". Талантът им е блеснал с рисунките на църквата "Александър Невски" и паметника на Васил Левски. За състезанието ги подготвила старшия учител Кристина Желева, която също е била удостоена с грамота за работата си с тях.
"Учителите ни са големи творци. Имаме ресурсен учител, педагогически съветник и логопед, а не всяка детска градина може да се похвали с такива кадри", споделя директорката. Самата Георгиева има четири издадени книги, посветени на работата й в градината. Директорката съвсем наскоро е завършила третата си магистратура в СУ - "Логопедия". Първите две са "Предучилищна педагогика" и "Мениджмънт на образованието". По думите й един ръководител трябва непрестанно да се усъвършенства, за да се чувства уверен пред родителите.

Призът за учител на годината в предучилищна възраст тази година е бил връчен на един от членовете на голямото семейство на 2-о ОДЗ "Звънче" - главния учител Милкана Мушанова. Г-жа Георгиева също е носител на наградата, само че през 2011-а. Детското заведение е озарено освен с купите, медалите и рисунките на малчуганите и от множеството отличия за професионализъм на целия екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай