270 студенти от 30 държави ще учат в АУБ

270 студенти от 30 държави ще учат в АУБ | StandartNews.com

270 младежи от 30 държави ще посрещне във вторник Американският университет в България. Първокурсниците избраха университета в Благоевград, за да получат американска и европейска диплома и образование в американски стил "liberal arts", да се потопят в културното многообразие, да живеят и учат в най-модерния университетски комплекс в страната. 54% от първокурсниците са чужденци, повечето са от съседните ни държани, но има представители от Испания, Холандия, Великобритания, Белгия, Франция, Виетнам, Сирия, Канада, САЩ. Есета, електронни спортове, художествена гимнастика, най-добра бизнес идея, карате, лингвистика, литература, математика, изкуства и история са част от пъстрата мозайка с постижения на младежите, които пристигат да се обучават в Американския университет в България.


Сред тях са благоевградчанката Мария Милева, представила за първи път в историята страната ни в „World Scholar's Cup", столичанката Грета Христова - носителка на множество златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни състезания по художествена гимнастика. Друга нашенка пък е спечелила първо място в национален конкурс за есе, както и трето място в национално състезание „По стъпките на знанието". Наш млад сънародник е с приз за „Най-добра бизнес идея 2014" в страната ни. Сред първокурсниците е и монголец, два пъти национален шампион по шах, завоювал 8-мо място в света за младежи, с трето място в национална олимпиада по IQ, както и редица призове по английски, немски и математика. 96% от новоприетите българи получиха финансова подкрепа, а 95 е общият процент от всички първокурсници с финансова помощ ог АУБ.


От 1 до 8 септември в университета се провежда Седмица за ориентация на новите студенти, през която те се опознават и участват в разнообразни събития - спортна вечер, почистване на реката, караоке, вечер на талантите, информационна сесия на Студентското правителство и представяне на програми за обмен. Програмата включва и запознаване с административните офиси, библиотека „Паница", спортните съоръжения и компютърните зали, а техни колеги от по-горни курсове им показват най-интересните места в Благоевград. Новата академична година за студентите на Американския университет в България ще започне на 9 септември.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай