200 български деца с домашно образование

200 български деца с домашно образование  | StandartNews.com

София. Близо 200 български деца се обучават вкъщи. Тези дани изнесе председателят на Асоциацията за домашно образование Петър Порумбачанов пред БНР, часове преди да представи на специална пресконференция развитието на обучението в дома за последните 10 години.

По думите му решението детето да учи в дома си се взима след сериозно обмисляне, анализ и преценка на възможностите ни като родители, защото домашното образование не е лъжица за всяка уста.

Според недо идеята на домашното образование е да научи децата да обичат да учат, да четат с желание и да започнат да намират сами информацията, която им е нужна от една възраст насетне. От една страна, домашното образование е визионерско. То е свързано с идеята за бъдещето и фактът, че една класна стая може да влезе в дома ти и докато учиш, можеш спокойно да станеш и да си вземеш нещо за хапване. Това е нещо, което трябва да осъзнае обществото и да разбере, че има много професионалисти, които трябва да се подготвят за това бъдеще и да започват да се изработват и програми за домашно образование. Когато ние, родителите, не сме достатъчни, използваме помощта на експерти, за което си плащаме.

Липсата на диплома за завършено образование за децата, учили вкъщи, според Петър Порумбачанов не е проблем, тъй като бизнесът търси хора, които умеят да работят, а не бележки от държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай