140 млн. лева дефицит в НЗОК

Тодорова: Касата не се самоконтролира

140 млн. лева дефицит в НЗОК | StandartNews.com

София. "Очертава се дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв.", каза на пресконференция управителят на касата д-р Румяна Тодорова, предаде Фокус.

"За пръв път виждам такъв бюджет и такова изпълнение на бюджета", коментира д-р Тодорова. "63.5% е изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни. Изпълнението на бюджета за лекарствената помощ за онкоболни е75.1%; за денталната помощ - 59.2%; за лекарствена терапия за домашно лечение – 58.6%; за специализирана извънболнична помощ – 51.1%. При тази тенденция се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв.", обясни д-р Тодорова.

"Дефицит с около 83 млн. лв. се очаква при средствата за лекарства за домашно лечение. Към момента изпълнението на бюджета за лекарства за домашно лечение е 58.6%. Около 48.6 млн. лв. изплаща НЗОК средномесечно. Ако тази тенденция продължи, към края на 2013 г. за лекарства за домашно лечение ще се изразходват 580 млн. лв. при определен бюджет от 497 млн. лв.", добави Тодорова.

Д-р Тодорова обясни и причините за дефицита - увеличен брой на болните; непрекъснато променящият се позитивен лекарствен списък; включването на нови заболявания по наредба 38 – от 180 диагнози ще станат над 340.

"Анализа от Дирекцията за анализи показва, че през 2012 г. има каси, които са надвишили регулативните стандарти с 27%, с 31%... Моите впечатления са, че касата не се самоконтролира", каза Тодорова.

"Оперативният резерв на НЗОК от 269 млн. лв. стои непокътнат. С оперативния резерв и чрез завишена контролна дейност се надяваме да изплатим всичко, което касата дължи. Далече сме от мисълта да спрем плащанията за онколекарства", заяви Тодорова.

"Предстои сериозен контрол по отношение на бюджета на болниците, защото има болници, които са в рамките на бюджета си, а други са в преразход... Моята амбиция е да не прехвърляме пари към следващата година, защото оттук нататък касата всяка година дължи нещо на някого", каза д-р Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай