130 напират за стаж за 800 евро в Германия

130 напират за стаж за 800 евро в Германия | StandartNews.com

София. Близо 130 младежи се явиха на интервю за стаж в Германия във вторник и сряда в София. В столицата се проведоха първите представяния на немски работодатели, готови да приемат тази година 230 българи за тригодишни стажове в предприятията си.

"Най-голям е интересът към хотелиерството и ресторантьорството, там има и най-много оферти", обясни Славка Радева от Агенцията по заетостта. През първата година младежите имат теоретична подготовка и курсове по немски. В големи и малки хотели стажантите ще преминат през всяка една позиция - от почистване на стаи до счетоводството и управлението на хотела.

Много младежи кандидатстват и за изучаване на технически занаяти. Фирми от провинция Саксония търсят над 30 младежи за фрезисти, шлосери, инструменталчици, механици, леяри, техници по електроника и др.

Стажовете на младежите до 35 г. се финансират от немското правителство. Заплатата не трябва да пада под 818 евро. Информация за офертите на немските работодатели и борсите по страната може да се получи от бюрата по труда, както и от сайта www.eures.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай