11 училища затварят врати наесен

34 скоро може да бъдат закрити

11 училища затварят врати наесен | StandartNews.com

София. През септември още 11 учебни заведения затварят врати, а други 34 скоро може да бъдат закрити. От Синдиката на българските учители настояват спешно те да бъдат обявени за защитени, предаде бТВ.

Основното училище в бойчиновското село Громшин се закрива, тъй като минимумът от 10 деца за слети паралелки, не е осигурен. Така до съседното Лехчево ще пътуват 35 ученици.

„Там ще си бъдат в отделни паралелки, с много повече ангажираност, в полуинтернатни групи", заяви Андрей Кръстев, кмет на с. Громшин.

Родителите, обаче, са разтревожени, въпреки, че децата ще пътуват едва няколко километра.

„Всичките чакат тук около половин-един час в зимния период. Минусови градуси и топли градуси - едно и също, всеки ден, това е. И тук няма нищо: училище няма, пари няма, нищо няма", сподели родител.

Още 10 училища на есен затварят врати. През 2008-ма са закрити над 300 училища. Оттогава без изключение, школата продължават да намаляват всяка година.

В несебърското село Кошарица постоянно живеят 1200 души. Децата, които ходят на училище в селото обаче са малко, а тази есен има едва седем първокласници.

„Тенденцията е, че семейства които имат възможности, имат автомобили, изпращат си децата в Несебър по единствената причина, че тук се сливат паралелките", обясни Кера Желева - начален учител в ОУ „Ив. Рилски".

Модерно обзаведено, училището в най-богатата морска община е в застой и заради слухове, че ще бъде закрито. Проектът на кмета на селото за училищен парк с физкултурен салон. „Има неяснота с това училище каква ще му бъде съдбата. Това стопира и моята възможност да правя този проект", уточни кмета Павел Павлов.

От Синдиката на българските учители настояват до края на годината училището в Кошарица и още 33 школа да бъдат обявени за защитени. В момента те не отговарят на условията и за да бъдат обявени за такива критериите трябва да се променят.

„Обикновено това са деца, чиито майчин език не е български и въпреки голямото ни желание те да бъдат обхванати, ако се закрият тези учебни заведения те преустановяват да ходят на училище", обясни ситуацията Янка Такева от учителския синдикат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай