1000 висшисти в битка за 49 учители

1000 висшисти в битка за 49 учители | StandartNews.com

София. Току-що завършили висшисти напират да стават учители, съобщиха от организацията "Заедно в час". Близо 1000 души са кандидатствали тази пролет да се включат в програмата за преподаване от есента. Одобрени са само 49. За трета поредна година организацията намира амбициозни млади хора, които желаят да преподават в училища.

Привличат ги с допълнително възнаграждение към основната заплата, но водещото в избора на кандидатите е да са мотивирани да се отдадат на учителската професия. Младите даскали преподават за две години в школа, в които децата дават ниски резултати на външното оценяване. Заявките идват от училищните директори. Вече не се търсят само учители по английски, както беше в началото, обясниха от "Заедно в час".

Интерес има към преподаватели по математика, информатика, история, география, български и немски език. След София и Пловдив наесен млади учители по програмата влизат и в класните стаи в Пазарджик, Стара Загора, Монтана и Враца. Одобрените кандидати получават обучение и педагогическа правоспособност, а в процеса на работа професионален ментор им помага да се справят с трудностите.

Близо 30 неправителствени организации се включиха в първия у нас форум "Кариера с кауза", проведен вчера в двора на Софийския университет. На него млади хора можеха да намерят информация къде у нас и в чужбина се търсят стажанти и доброволци за различни дейности в сферата на екологията, работата с деца, възрастни хора, малцинства, както и организиране на различни събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай