Златна зора заяви, че ще участва в изборите

Златна зора заяви, че ще участва в изборите | StandartNews.com

Атина. Гръцката ултра-дясна партия Златна зора ще намери начин да участва на местните и европейски избори през май въпреки репресиите срещу партията, заяви високопоставен депутат пред няколко хиляди привърженици в центъра на Атина, предаде Ройтерс.

Лидерът на Златна зора и пет други законодатели са в затвора заради разследване дали това е престъпна организация, но тя все пак остава третата най-популярна партия в Гърция.

"Златна зора ще намери начин да участва през май в евроизборите въпреки репресиите срещу нея", заяви депутатът Илиас Касидиарис, най-известната фигура във формацията, откакто лидерът й бе арестуван.

"Ще участваме в изборите по един или друг начин", обяви Касидиарис.

Социологическо проучване от миналата седмица показа, че партията, чиято емблема прилича на свастика и която се обявява за прочистване на Гърция от "смрадливите" имигранти, ще получи между 8,9 и 10,3 процента от гласовете, ако изборите бяха сега.

Касидиарис, който смята също да се кандидатира за кмет на столицата, обяви, че нова партия под името "Национална зора" може да замени Златна зора, ако й бъде попречено да участва в евроизборите. "Гръцките националисти, които не са замесени в престъпни организации, които нямат престъпни досиета, създадоха нова патриотична партия, "Национална зора", заяви депутатът. "Хвърлят ни по затворите и какво става? Губим ли кураж? Не. По-силни сме и по-влиятелни и много скоро ще бъдем на власт", обърна се той към симпатизантите.

Облечени в черно, привържениците на Златна зора развяваха гръцкия флаг и скандираха "предатели" по адрес на правителството. Някои раздаваха листовки, рекламиращи новата формация "Национална зора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай