Вероятно наказание за Хърватия по спора за екстрадициите

Вероятно наказание за Хърватия по спора за екстрадициите | StandartNews.com

Загреб. Брюксел по всяка вероятност ще накаже Хърватия идната седмица зараи спора за правилата за екстрадиране, който почерни първите месеци на страната като член на ЕС и вероятно застрашава европейската помощ за подобрение на граничния контрол, предаде "Ройтерс".

След приемането в ЕС Хърватия бързо влезе в спор с новите си партньори по повод промени в закон, приети само няколко дни преди присъединяването й, които ограничават екстрадицията само до заподозрени в престъпления, извършени след 7 август 2002 г.

Законът изглежда съшит в преимущество на хора като Йосип Перкович, на 68 години, хърватски агент на тайните служби, обвинен за участие в убийството на дисидента Стиепан Джурекович по заповед на тайните служби на комунистическа Югославия през 1983 г.

Джурекович бе убит в Германия. Германски прокурори, които искат да съдят Перкович, издадоха заповед за неговото арестуване през 2005 г. Около 20 други заподозрени също са защитени от този закон.

Освен това Загреб вероятно ще наруши бюджетните правила на ЕС заради продължителната рецесия.

Вероятно Европейската комисия ще се позове на член в договора за присъединявана на Хърватия, който позволява налагането на наказателни мерки, ако правилата на ЕС са нарушени, т. нар. предпазна клауза.

"Търпението се изчерпа. Вероятно ще задействаме предпазната клауза", каза високопоставен служител от Еврокомисията, пожелал анонимност. По думите му това може би ще се случи на редовната среща на еврокомисарите следващата седмица.

Загребският кабинет обеща миналия месец да приложи европейските правила в опит да избегне санкциите.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг обаче заяви в писмо с дата 2 септември до хърватския правосъден министър, че обещанието за промени в прилагането на Европейската заповед за арест от следващата година не е достатъчно. По думите й неизпълнението може да забави влизането на страната в Шенген.

Според 2-ма дипломати Еврокомисията може да реши да накаже Хърватия чрез фондовете, които й отпуска за подобрение на граничния контрол като част от подготовката за влизане в Шенген.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай