Унгария отмени законови поправки под натиск от ЕС и САЩ

Унгария отмени законови поправки под натиск от ЕС и САЩ | StandartNews.com

Будапеща. Парламентът на Унгария премахна ограниченията за политически кампании в медиите, както и редица промени, които бяха обявени за "несъответсващи на принципите на Европейския съюз", предаде Ройтерс.

ЕС, САЩ и правозащитни организации обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан, че използва поправки в конституцията, за да ограничи правомощията на унгарския конституционен съд, и че отслабва демокрацията в страната.

Депутатите одобриха поправки, изготвени от правителството, след като Европейската комисия заплаши да предприеме правни действия срещу определени стъпки, които според Брюксел противоречат на нормите на ЕС принципа за върховенство на закона.

Орбан, чиято партия "Фидес" ще се яви на парламентарни избори през първата половина на 2014 г., по-рано отхвърли критиките, че реформите са недемократични, и обеща да си сътрудничи с Брюксел, за да отговори на опасенията му.

В мотивите на правителството, прикачени към поправките, се посочва, че промените имат за цел да разсеят политическите конфликти около конституцията след няколкото сблъсъци в миналото заради закони, засягащи съдебната система и централната банка.

Промените са предложени, "за да не могат определени конституционни въпроси да се използват като претекст за атаки срещу Унгария в бъдеще".

Поправките ще позволят на политическите партии да провеждат кампании както в държавни, така и в частни медии преди изборите за национален и Европейски парламент следващата година. Така се отменя предишна разпоредба, според която политически реклами могат да се публикуват само в обществените медии.

Промените освен това отменят предишна конституционна разпоредба, позволяваща на правителството да налага нови данъци заради "неочаквани финансови задължения", наложени на страната, клауза, която Европейската комисия определи като много тревожна.

Орбан твърди, че е спасил Унгария от икономически срив в гръцки стил, а реформите му са демократични, тъй като е спечелил с голямо мнозинство изборите през 2010 г. По думите му атаките срещу него са, защото заплашва интересите на чуждестранни бизнес лобита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай