Служители мюсюлмани отказват обслужване в британски магазини

Служителите имат разрешението да отказват да се докосват до алкохол и свинско месо

Служители мюсюлмани отказват обслужване в британски магазини | StandartNews.com

Лондон. Търговската верига "Маркс енд Спенсър" (M&S) разреши на служители мюсюлмани да отказват обслужване на клиенти, които купуват искат да си купят продукти от свинско месо, както и алкохол, съобщава радио Би Би Си. 

Това решение предизвика недоволство и неразбиране сред британските потребители, отбелязва британското радио Би Би Си. "Взех бутилка шампанско и отидох на касата, където седеше забрадена жена. Бях удивена, когато тя ми се извини и отказа да ме обслужи, след което ме насочи към друга каса или друг служител. За първи път ми се случва такова нещо", обаянява клиентка на магазин от веригата в Лондон.

Магазините "Маркс енд Спенсър" са заплашени от бойкот, а след като и други купувачи съобщиха за подобни случаи, започват нови дискусии по въпроса и вълната на недоволство расте.

Официалната страница на веригата във Фейсбук е залята от възмутени послания, а група във Фейсбук се организира за бойкот на магазините и тази сутрин беше получила одобрение от над 8000 души в социалната мрежа. 

Говорител на M&S обясни, че веригата от години цели да предлага на служителите си "подходящи условия", в случай, че религията им не позволява да се докосват до определени напитки или хранир. Говорителката обясни още, че политиката на веригата се отнася за всичките 700 магазина в Обединеното кралство.

След силната реакция от страна на потребителите, от веригата направиха публично извинение за предизвиканото неудобство и заявиха, че тази ситуация няма да се повтори и клиентите ще могат да пазаруват спокойно отново. Служителите от мюсюлмански произход просто ще бъдат прехвърляни към други отдели, които не противоречат на религията им - като "Дрехи" и "Тестени изделия", за да е избегне недоволство и от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай