Неделя,

Скандал в Германия: Агенти на Щази още работят в комисията по досиетата

От: Failed to load user -
2096
Скандал в Германия: Агенти на Щази още работят в комисията по досиетата
A
A
A

Берлин. Шефът на комисията за архивите на бившата ГДР призна, че в структурите на архивната служба все още работят 37 бивши служители на бившата държавна сигурност Щази (от Staatssicherheit - Stasi). Тази комисия именно се занимава с отварянето на досиетата на режима. Тя беше създадена през 1991 година и една от задачите й е да предпазва документите от унищожение от бивши агенти.

Признанието на директора на Службата за документите на държавна сигурност Роланд Ян дава началото на нов скандал в страната.

През 2007 година секретен правителствен доклад изтече в публичното пространство и предизвика ожесточена дискусия, защото се оказа, че в комисията са заети 79 агенти на Щази. Тогава се появиха подозрения, че може да има унищожени архиви.

Шест години по-късно броят им е намалял до 37 души, съобщи официално в ексклузивно интервю за Tagesspiegel Роланд Ян. В Германия съществува закон за лустрация, който забранява на бившите агенти да заемат публични длъжности и съответно им позволява да работят единствено на позиции, „съвмесими" с миналото им.

„Още имаме 37 такива. Много от тях не искат да се махат. И така отстраняването им се отлага", обясни Ян.

Разкритията му реферират директно и към настоящия президент Йоахим Гаук, който беше дългогодишен председател на комисията и се смята за баща на процеса по осветяване на миналото на режима. В книгата си за досиетата на Щази той коментира, че вътрешната информация на бившите агенти е била съществена за разкриване на начина на работа на тайните служби, но според него те не трябва да са постоянни служители, а само консултанти.

Заради това му мнение обаче някои историци намират у Гаук вина за получения „безконтролен достъп" до документите.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички