Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС

Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Исторически преговори за присъединяване към ЕС започва Сърбия. Първата междуправителствена конференция между Сърбия и Европейския съюз, с която официално започват преговорите, ще се състои днес в Брюксел, съобщава Танюг.

Сърбия ще бъде представена в Брюксел от премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще представлява ЕК, а председател на конференцията ще бъде външният министър на Гърция Евангелос Венизелос. Няколко външни министри на страни членки на ЕС също ще присъстват на конференцията в сградата на Европейския съвет в Брюксел.

Сърбия я очакват бройни предизвикателства, каза еврокомисарят Щефан Фюле малко преди началото на срещата, цитиран от "Фокус". "Тази конференция действително бележи начало на работата и взаимодействието между държавите-членки и Сърбия, разбира се, с подкрепата на Европейската комисия", допълва еврокомисарят по разширяването пред Дойче Веле.

Все още няма информация за това коя глава първа ще бъде отворена в преговорите с ЕС, обяснява сръбският премиер Ивица Дачич пред вестник "Политика". Той е казал още, че не очаква ЕС да наложи нови условия на страната, като признаване на независимостта на Косово. Най-вероятно първо ще бъдат отворени преговорните глави 23, 24 и 35 (прависъдие, сигурност и Косово), смята Дачич.

През март 2012 г. Сърбия получи официален статут на кандидат за членство в ЕС. Брюксел съобщи за отварянето на преговорите повече от година по-късно- през април 2013 г. Сърбия постигна "историческо споразумение" във връзка с нормализиране на отношенията си с Косово.

Председателят на Европейския съвет - Херман ван Ромпой потвърди в края на миналата година за официалното решение на лидерите на ЕС. То бе прието на срещата на високо равнище на страните от Съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай