Румъния сезира ЕК за студентите си във Великобритания

Румъния сезира ЕК за студентите си във Великобритания | StandartNews.com

Букурещ. Министерството на външните работи (MAE) на Румъния уведоми Европейската комисия за това как Великобритания е осъществила спирането на определени заеми, отпуснати от правителството на Обединеното кралство за европейски студенти, записани във висши учебни заведения във Великобритания, предаде AGREPRESS.

В писмо, адресирано до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг и еврокомисаря по образование Андрула Василиу, Букурещ "иска разяснения дали това решение отговаря на европейското законодателство". "Министерството иска да се увери, че приетите от държавите членки мерки не са дискриминационни към румънските граждани", допълни същият източник.

Британското правителство обяви през ноември, че е отменило кредитите за разходи по издръжката, предоставяни на румънските и българските студенти заради "силно нарастване на молбите" на младежи от двете страни. Според Лондон това е "предпазна мярка", която се прилага, докато засегнатите лица докажат, че имат право да получават подобни кредити.

"Всички студенти, пребиваващи във Великобритания, са призовани да предоставят допълнителна информация преди да получат следващите плащания", подчерта правителството. Но властите в Букурещ посочват "безпокойството на румънските студенти, които се смятат за дискриминирани спрямо колегите си от други държави членки на ЕС". Студентите от другите страни са подложени на подобни мерки, само ако посещават частен университет.

Медиите във Великобритания цитираха румънски и български студенти, които от години пребивават в страната и се изправени пред огромни финансови затруднения, след като бяха лишени от тази подкрепа. Новата полемика идва на фона на бурната кампания срещу имигрантите във Великобритания с наближаването на изборите за Европейски парламент, въпреки че изследвания показват положителните последици за националната икономика от имиграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай