Орбан сравни Меркел с нацист

Орбан сравни Меркел с нацист | StandartNews.com

Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан, който има не особено добър авторитет в ЕС, сътвори нов гаф, сравнявайки германския канцлер Ангела Меркел с нацистите. Случката вероятно ще нажежи още повече напрежението между Унгария и Германия, коментира в. "Дейли Телеграф".

Причина за аналогията на Орбан бе изявление на Меркел за изпращане на "кавалерия" в Унгария. Будапеща възразяваше срещу критиките на Берлин относно противоречивите поправки на унгарската конституция, критикувани и от ЕС. Запитана по тази тема миналата седмица, Меркел заяви, че "ще направи всичко възможно да върне Унгария в правия път" и допълни: "Но няма да изпращаме кавалерията точно сега".

Виктор Орбан веднага направи паралел с Втората световна война: "Германците вече изпратиха кавалерия в Унгария, тя дойде под формата на танкове. Молбата ни е да не изпращат повече, тъй като това не даде резултат," заяви Орбан в интервю за унгарско радио.

Изявлението на Орбан беше осъдено от германския външен министър Гидо Вестервеле. Войнствените изявления на Орбан предизвикаха критика и в страната. Ласло Ковач, бивш външен министър, определи думите на премиера като несполучлива шега и допълни, че Меркел в действителност подчертала умерената позиция на Германия по отношение на Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай