Оплакаха се на Рединг като на Господ

Над 300 души се жалваха от корупция и липса на бъдеще, искаха помощ за европари

Оплакаха се на Рединг като на Господ | StandartNews.com

София. Стотици българи се оплакаха на еврокомисар Вивиан Рединг от корупцията, задкулисието, липсата на перспективи за младите. На среща във Военния клуб те призоваха Брюксел да се намеси и да въведе ред в страната ни. Искаме да ви чуем, но решенията са във вашите ръце, каза Рединг.

"Искам да ви чуя." Това каза на чист български език зам.-председателката на Европейската комисия Вивиан Рединг пред препълнената зала във Военния клуб. Думите й бяха посрещнати с бурни овации. Повече от два часа над 300 души се оплакваха на Рединг като на Господ. За всичко - от корупцията и европарите, които не стигат до малките фирми у нас, до бедността и отчаянието от липсата на перспектива.

Интересът към срещата, наречена "Граждански диалог", бе огромен. Времето не стигна еврокомисарката да чуе всички и да им отговори. Опашката от българи, които искаха да изкажат болката си пред Рединг, се изви много преди началото на форума в 10 ч. Залата отесня за минути. И охраната спря достъпа. Това породи шумното недоволство на неуспелите да влязат. Хората обаче не се разотидоха, останаха пред Военния клуб и скандираха "Оставка".

Късметлиите за разговор с Рединг посрещнаха с аплодисменти зам.-шефката на ЕК и президента Росен Плевнелиев.

"Здравейте всички вътре и отвън. Благодаря за положителната енергия на хората, които искат да променят бъдещето", каза еврокомисарката. И подчерта, че политиците трябва да отидат при хората и да отговорят на въпросите им. Лавината от питания не закъсня.

"Думите господин и госпожа в българския език произлизат от Господ. Добре дошла, госпожо Рединг", емоционално посрещна дамата от Брюксел мъж на средна възраст.

"Аз съм управител на микрофирма, знаете ли колко е трудно да правя бизнес, тъй като европарите не стигат до нас", каза Ясен Цветанов. "Не е нормално хората, които могат да създават работни места, да не го направят, защото нямат достъп до средствата", отговори Рединг. И обеща да предаде всички оплаквания на ресорните си колеги в ЕК. "Личен лекар съм, получавам по 1 лев, за да съм 24 часа на разположение на пациентите", изплака дама.

"За каква европейска солидарност говорим в държава, в която 9 души се самозапалиха", възмути се участник в срещата. ЕС означава солидарност, защото съм видял нещата, които бяха построени с европейски пари", контрира го друг. Но веднага добави: "Не искам други европейски държави да плащат за моето корумпирано правителство. Ще бъда благодарен, ако европейските страни следят какво става в България. Искам ЕК да ни защитава". Трети поиска финансов надзор от ЕС над кабинета. "Моля ви, кажете на правителството да не ни превръща във втора Гърция", апелира следващият. Подкрепиха го и други, които настояха за стриктен контрол над усвояването на евросредствата, което би било израз на европейска солидарност.

Корпус от юристи, полицаи и администрация, които да проведат реформите у нас, на висок глас поиска следващият, взел думата. Тонът ставаше все по-емоционален, все повече хора апелираха Брюксел да се намеси. "Докога Европа ще търпи закононарушители в магистратски тоги да раздават правосъдие", провикна се мъж, представил се като икономист. Той обяви, че от 22 години се бори със съдебната система и помоли Рединг да съдейства за намаляването на таксите за водене на дела. Младеж се извини на комисарката, че аудиторията я занимава с вътрешни проблеми. Но дамата от Брюксел не само не бе изнервена от несекващите въпроси, но и разпалено се опитваше да отговори на всички.

"Казвате - нямаме проблем с Европа, имаме с нашето правителство. Но кой отговаря за вашето правителство - това сте вие, българите", подчерта Рединг и уточни: "Не се намесвам във вътрешните ви работи". "Ние ви помагаме, можем да ви насочваме, но вие, гражданите, сте тези, които трябва да се грижите институциите да са силни."
"Имате предизборна кампания, гласувате за парламента. Ако не се получава, сменете си избирателната система", препоръча еврокомисарката на хората. Тя изкара повече от два часа на крак, без никакви признаци на умора. През цялото време внушаваше, че всичко е в ръцете на българите, че те не бива да чакат месия отвън, който да ги спаси. На оплакванията, че в България има зависими медии, Рединг, която 20 години е била журналист, отговори, че никой няма право да се намесва в работата на репортерите. "Това обаче пак вие трябва да си го решите - да докажете, че не искате подкупни журналисти", посъветва еврокомисарката.

"За нас бе голямо облекчение, че гражданският глас се чува", каза по повод протестите Рединг. И посъветва: "Вземете нещата в свои ръце, бъдете следващите в парламента, не само на улиците".

Неколцина се оплакаха, че у нас има пълзяща диктатура и се нарушават човешките им права. "Обърнете се към съда тук или в Страсбург", бе отговорът на Рединг. Тя изслуша внимателно още много оплаквания - от недоволни ромски организации, от хора с увреждания, въпроси за АЕЦ "Белене" и трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Когато времето напредна, в залата се надигна бунт. Докато течеше дебатът, се провеждаше и електронно гласуване по теми, задавани от модератора Бойко Василев, водещ на "Панорама". На въпроса "Смятате ли, че вашият глас се чува", 68% категорично отговориха "не". Дали Европа означава солидарност, 65,5% смятат, че "да", а цели 90 на сто възнамеряват да гласуват на изборите за ЕП догодина.

Комисарката: БСП и ГЕРБ да седнат на масата

Двете големи партии в България - БСП и ГЕРБ, да забравят за миналото, да мислят за бъдещето, да седнат около масата, да вземат общи решения, за да изведат страната напред. Това призова зам.-шефката на Еврокомисията Вивиан Рединг по време на "Гражданския диалог" във Военния клуб. Забравете за разприте и решете проблемите на хората, бе посланието на Рединг.

Политиката е служба за народа, а не службичка за отделен човек, категорична бе Рединг. "Призовавам партиите ви да създадат такава система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе политическо решение", каза дамата от Брюксел.

"Можем да контролираме еврофондовете, но не можем да подменим вашето правителство", предупреди комисарката. Тя допълни, че ЕК като европейска институция има възможност чрез своя председател да помоли министър или еврокомисар да си подаде оставката, но не може да поиска цяло правителство да си отиде.
Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Двете в едно ги няма, заяви още Вивиан Рединг. И обясни, че силната демокрация се нуждае от силна съдебна система. "Корупция, олигархия, липса на справедливост в работата на институциите, отчаяние - това чувам от гражданите, откакто съм пристигнала в България. Демокрацията не може да работи така. Една от причините, поради която не сме премахнали механизма за оценка и сътрудничество е, че се използва за упражняване на натиск, за да има независими институции, които да работят", заключи еврокомисарката.

Млади ГЕРБери се жалят от кабинета

И млади ГЕРБери се оплакаха на Вивиан Рединг. Група от младежката организация на Борисовата партия застана пред зам.-шефката на Евроскомисията, за да й разкажат, че голяма част от протестиращите срещу кабинета в България са предимно млади хора, които настояват за повече морал и върховенство на закона. Младежите се обявиха срещу действията на управляващите.

Гледаха срещата по телевизор на улицата

Телевизор и колони бяха разположени на улицата пред Военния клуб. Така десетките хора, които не успяха да влязат на срещата с Вивиан Рединг, проследиха дистанционно дебатите. Сред тях бяха и две жени в инвалидни колички. Те не стигнаха до залата, защото на входа на сградата няма рампа за хора в неравностойно положение. Гражданите коментираха и бурно аплодираха отговорите на Рединг.

Хората бяха толкова много, че блокираха улицата. Това предизвика напрежение. Млада шофьорка дори показа неприличен жест, с което спечели гнева на множеството. Бързата намеса на полицията не позволи да се стигне до инциденти.

Не липсваха и опити за провокация. Групичка от няколко души се събра в градинката на "Кристал". Те отказваха да бъдат снимани, като обиждаха журналистите. След кратка разпра полицаи отведоха неколцина без документи за самоличност.

ЕК чу 15 държави

България е 15-ата държава членка, в която еврокомисарят Вивиан Рединг провежда форума "Граждански диалог". Той, който е част от дебатите с европейските граждани, които Рединг и други комисари заедно с национални и местни политици провеждат в цяла Европа през 2013 г. - Европейската година на гражданите. Мненията на хората ще улеснят Комисията при бъдещи реформи на ЕС или законодателни инициативи. Една от основните цели на диалозите е и подготовката на изборите за Европейски парламент през 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай