Немска диплома от Швейцария

Англия идва на просветно изложение с 40 стипендии

Немска диплома от Швейцария | StandartNews.com

Берлин. Немска диплома за средно образование може да се вземе не само от Германия. Ако искате детето да комбинира престижна тапия, независимо от коя държава, с перфектно владеене на ските и още някой зимен спорт, мястото е Швейцария. Две пансионатни училища на конфедерацията идват на изложение в събота у нас. То се организира от "Дарби" и ще се проведе в "Радисън", а основните участници ще бъдат британски школа. Родителите обаче могат да направят своя избор и между други образователни системи. За тях ще има и специално "Училище за родители", на което ще бъдат разяснено и как да подготвим детето си за съвършено друг тип обучение, преди да го изпратим в чужбина.


Швейцария е единствената страна, в която едно и също училище предлага възможност да учиш по няколко образователни системи, разказва Бистра Илиева от "Дарби". Естествено, не едновременно. Детето може да избере между немска, френска, италианска, американска и английска образователни системи, а на финала ще получи и съответната диплома. Много от училищата предлагат индивидуална програма за всеки ученик в зависимост от нивото и интересите му. В допълнение на това през зимата задължителен модул са ските.

Някои от школата дори имат летен и зимен кампус и, паднат ли снеговете, се изнасят в Алпите. В горния курс съществуват няколко вида училища, в които обучението е с различна продължителност. За постъпване в университет подготвят академичните. Цените обаче са доста високи - 70 000 до 90 000 евро. Учениците имат и униформи, които са длъжни да обличат на празници. Любопитното е, че дори и в пансиона си задължен да ходиш на обяд и вечеря в столовата официално облечен - не можеш да се явиш с анцуга, с който си ритал топка.

Британските училища пък ще обявят в събота 40 стипендии, които варират от 10% до пълно покриване на таксата за обучение. Дори и да не са обявили стипендия обаче, ако видят даровито дете, те могат да отправят допълнителна оферта и да намалят цената специално за него, защото смятат, че то ще допринесе за доброто ниво на училището, разказа Илиева. Миналата година наше момиченце заминало да учи със стопроцентова стипендия, комбинация между субсидия за успех и за артистични качества. Общо осем българчета са заминали да учат със стипендии на Острова миналата година, като две от тях са били стопроцентови. За пореден път тази година на изложението ще бъде обявена и футболна стипендия.

Брукхаус колидж търси поредния наследник на Бербо като треньори от колежа ще дойдат лично да набират кандидати у нас. Интересното е, че само за тази стипендия не е задължително детето да знае английски добре. Ако има спортни качества, то се записва в една подготвителна година, в която наваксва с езика, а след това продължава нормалното си обучение. "Подгответо" впрочем се избира от все повече родители, преди тийнейджърът да се запише в редовна образователна степен. В този период целта е не толкова догонване на някакви пропуски в езика, а по-скоро адаптиране към новата образователна система.

Българчетата най-често кандидатстват в британските школа за двете последни нива - GCSE и A-level. Приемът за първата, която обхваща от 14 до 16-годишна възраст, обикновено става с тестове по английски и математика.

За по-горната степен училищата обикновено обявяват и допълнителни изпити в зависимост от предметите, които детето иска да изучава. Обикновено на този етап се учат задълбочено 4 дисциплини, които подготвят за университета. На финала по всички тях се полага изпит. Именно възоснова на резултатите от изпитите се формира и рейтингът на училищата в Англия. Таксите за пансионатните школа варират от 25 000 до 35 000 паунда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай