Меркел: ЕС ще бъде "претоварен", ако Анкара се присъедини

Меркел: ЕС ще бъде "претоварен", ако Анкара се присъедини | StandartNews.com

Берлин. Партията на канцлера Ангела Меркел повтори позицията си против присъединяването на Турция към Европейския съюз. Позицията е в предизборната програма на партията за предстоящите през есента избори в Германия. Меркел обаче добави, че преговорите ще продължат, предаде БНР.

Християндемократическият съюз на Меркел и неговата партньорска партия в Бавария, Християнсоциалният съюз, се аргументират в предизборната си програма за парламентарните избори в Германия на 22 септември, че Анкара не изпълнява условията за членство.

Платформата, която беше одобрена вчера, призовава за задълбочаване на отношенията и за "близко стратегическо сътрудничество" между Турция и Европейския съюз. ЕС ще бъде "претоварен", ако Анкара се присъедини, смятат обаче от двете партии.

Генералният секретар на Съвета на Европа (СЕ) Турбьорн Ягланд  идва в Турция на 25 юни за лична среща с премиера Реджип Тайип Ердоган, заради използването на несъразмерно голяма сила от полицията по време на масовите протести в страната, предаде Фокус, цитирайки телевизионния канал NTV.

Все още няма официално потвърждение на визитата, информацията за нея се позовава на неназовани собствени източници на NTV.

Освен с Ердоган, на 25 юни Турбьорн Ягланд ще се срещне и с някои турски министри. В дневния му ред влизат достигналите до СЕ „сериозни опасения", че изключително острата намеса на полицията по време на протестите в парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул" е в пълно противоречие с Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и с практиката на Европейския съд по правата на човека.


На 16 юни Турбьорн Ягланд публикува писмена декларация, в която напомни на турското правителство неговите задължения, произтичащи от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай