Понеделник,

Марси Рийс ще слуша джаз под връх Перелик

От: Failed to load user -
A
A
A

Смолян. На 26 и 27 юли 2013 за осма поредна година на родопския връх Перелик, над Смолян, ще се проведе Перелик Еко джаз фестивал "The Sound fo Silence". Фестивалът е единственият по рода си фестивал в България, на 2191 метра надморска височина, на втория по височина връх в Родопите, в напълно естествена среда, на сцената на Мечата къща и продължава традицията от минали години, но предлага нова форма и различна насоченост. Като събитие е част от националният културен календар и става все по-популярен. Оригиналният бит и култура на региона, вековната фолклорна и песенна традиция като продължение на орфическите традиции придават особена атмосфера на мястото. През изминалите години събитието се радва на голям обществен интерес и е подкрепяно от Посолството на САЩ в България, Гьоте-институт, Италиански културен институт, Атлантическия клуб и др. Заедно с Н. Пр. Марси Рийс на върха ще бъдат десетки дипломати, сред които и посланика на ЮАР, политици и общественици.

Идеята на фестивала е през месец юли всяка година в сърцето на Родопите да се провокира общуването не само с природата, но и между творци и публика.

Изборът на джаза като водеща линия, е провокиран от факта, че импровизацията е най-висшата форма на творческо вдъхновение и изпълнителско майсторство, дава свобода и простор на мисълта. Основната идея е за максимално сливане на артисти и публика с естествената природна среда и творчество, представящо полетът на мисълта и красотата на звука в неподправената акустична среда на планината. Фестивалът продължава ежегодно да призовава хората за по-разумно и екологично съществуване. Артисти от различни националности изразяват творческата си същност и търсят нови музи и вдъхновения от неповторимата атмосфера на мястото. Посланици и дипломати, заедно със стотици хора от всички краища, откриват прелестта на природата и се сливат с музиката на сцената под звездите. Топлината и отблясъците на огньовете придават магичност и ритуалност.

Първата фестивална вечер е насочена DJ night, на изключителния DJ Brown Sugar, популярен и като един от елитните ни музиканти, който свири с Белослава и редица от известните ни групи.

Във втората вечер след 20.00 часа, среща под върха правят млади, талантливи музиканти и звезди от световните сцени, ще се преплитат етно, фламенко, румба, джаз и фюжън. В проекта на Никола Горялов, студенти от Лятната музикална академия на НБУ, завършили майсторски класове при Милчо Левиев, Петър Славов, Аарън Гоулдбърг, ще пренесат традицията на родопските песни в единение с джаза и ще представят част от авторските си композиции. Атрактивната формация Del Padre ще ни пренесат с китарите си под звездите в завладяващия ритъм на фламенкото, румбата и джаза.

Проблясъците на огньовете ще съпътстват инвенцията на триото на Петър Славов – басистът, който покори световните сцени с имена като Джо Ловано и Куинси Джоунс. По негова покана, между световните си турнета за първи път в България пристига невероятният китарист Майк Морено, свирил с Joshua Redman, Elastic Band, Lizz Wright Band, Nicholas Payton Quartet, Me'Shell N'Degeocello, Terence Blanchard Quintet, Greg Osby 4, Wynton Marsalis, Kenny Garrett Quintet, Ravi Coltrane Quartet. Към триото на Петър Славов се присъединява и един от най-елитните ни барабанисти - Димитър Семов. Звездно трио под звездите на Перелик, за което редица най-големи фестивали биха завидели, ще представи авторска музика - съвременен джаз с елеменити на рок, както и музика на Бьорк, Орнет Коулман и др.

Гости на фестивала са и музикантите от сръбската фюжън-джаз формация от Ниш - Eyot, едно от нашумелите имена в европейската музика. С издадени дискове в САЩ и Германия, с участие във фестивалите в Nišvill Jazz Fest, World of Jazz / Dubai, DOKfest / Munich, Vicenza Jazz Fest, с Азиатско турне 2012, Руско турне 2013. Eyot са музиканти, жадни за свеж звук, които смесват културата на джаза и изтънчеността на класическото пиано със елементи от фолклора на Източна Европа и едно леко загатване на електронен фюжън. През 2009 те са сред тримата победители във Umbria Jazz Balkanic Windows Competition, печелят и MIDEM OFF 2012 Competition, Cannes.

Като част от фестивалната програма на върха ще бъде представена изложбата на изключителната Ан дьо Колбер Христофоров, известна художничка, родена във Франция. Тя е от потомствена благородна фамилия, представител на френско-българско семейство в Париж. Неин съпруг е известният медик - гастроентеролог проф. Боян Христофоров. Живеят във Франция. През 1994 Ан дьо Колбер приема българско гражданство. Двамата талантливи професионалисти са сред най-изтъкнатите представители на българската общност и приятелите на България във Франция. Семейството е известно със своето благородство, себераздаване и щедрост, с която подкрепят талантливи млади хора. От 1986 Ан дьо Колбер има участие в множество колективни и самостоятелни изложби. Нейни картини са експонирани във Франция, България, Финландия, Того, Германия, Бразилия...Има престижни отличия - златен медал на Международния салон в Рим, Награди Бернхайм и Ротари клуб - Париж. Ан дьо Колбер разказва чрез своите творби. В картините й се чете за традициите на Изтока, за френския и италианския примитивизъм, за българския фолклор. В тях светът е добър и усмихнат.

Перелик Еко Джаз фестивал очаква и тази година почитателите си, за да съпреживеят красотата и изкуството под звездите на върха.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички