Искаме мониторинг за всички от ЕС

Искаме мониторинг за всички от ЕС | StandartNews.com

София. При следващата Европейска комисия България може да постави въпроса за отпадане на мониторинговия механизъм, който заедно с Румъния има от влизането им в ЕС. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин, който участва в публична дискусия на тема "EС по време на гръцкото председателство и къде е България" заедно с гръцкия посланик Демостенис Стоидис.

Вигенин, който не очаква блестящи оценки от предстоящия сега доклад на ЕК, лансира и идеята за общ мониторинг на всички страни - членки на ЕС. "Трябва внимателно да се погледне на въпроса доколко този механизъм носи резултати и дали той вече не вреди повече, отколкото помага. От наша гледна точка въвеждането на общ механизъм за всички страни членки е по-адекватно решение. Именно тогава ще може да се види къде стои всяка страна - членка на ЕС. В момента фокусът е единствено и само върху България и Румъния. Не всички страни са дотам перфектни, че да оценяват единствено и само нас, насочвайки вниманието върху някой друг, а не върху себе си", коментира Вигенин.

Той каза още, че едва ли може да се очаква преди евроизборите въпросът за влизането ни в Шенген, за който сме изпълнили техническите критерии, да бъде поставен в дневния ред, "доколкото е чувствителен въпрос поне в няколко страни". "С него се злоупотребява, той се обвързва с теми, които нямат никаква връзка с Шенген", каза Вигенин. По време на дискусията стана ясно, че български представител работи в гръцкото председателство на ЕС, за да трупа опит. Гърция подкрепя влизането на България в Шенген и ще координира действия в тази посока по време на председателството, каза гръцкият посланик Демостенис Стоидис. В отговор на въпроси в дискусията Вигенин подчерта, че приоритетите на гръцкото председателство съвпадат с интересите и целите на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай