Хърватия планира легализиране на еднополовите бракове

Хърватия планира легализиране на еднополовите бракове | StandartNews.com

Загреб. Хърватия обмисля легализирането на еднополовите бракове, обяви министърът на публичната администрация Арсен Баук. Идеята ще бъде подложена на обществена дискусия през септември, добълва той, цитиран от БГНЕС.

„Искаме първо да видим каква е преобладаващата нагласа сред гражданите на страната, а едва след това ще мислим за изготвянето на съответния законопроект и внасянето му в парламента," обясни министърът.

Идеята е хомосексуалните в Хърватия да могат да сключват официален съюз, който обаче няма да се нарича „брак", а „гражданско партньорство". Еднополовите двойки няма да имат право да осиновяват деца. Възможно е обаче да им бъде дадено право да осиновяват биологическите деца на своите съпрузи.

Ако еднополовите бракове бъдат легализирани, най-новата членка на Европейския съюз ще стане 8-та страна в съюза, която позволява това след Испания, Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, Норвегия, Швеция, Португалия, Исландия. Еднополовите бракове са легализирани също в САЩ, Канада и Мексико.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай