ЕС залага на връзките със САЩ въпреки подслушването

Бразилия и Германия искат резолюция на ООН

ЕС залага на връзките със САЩ въпреки подслушването | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз ще поддържа силното трансатлантическото партньорство въпреки възмущението, което предизвикаха информациите за мащабен шпионаж на САЩ в Европа.

Лидерите на страните от ЕС приеха специално изявление във връзка със съобщенията за подслушването от спецслужбите на САЩ „Изразяваме своето убеждение, че партньорството между ЕС и САЩ трябва да се основава на уважение и доверие, което касае и методите на работа и сътрудничество на спецслужбите", казва се в разпространения в петък документ.

Лидерите на страните от ЕС посочиха, че „събирането на информация е важен елемент от борбата срещу тероризма". В изявлението се подчертава, че загубата на доверие може да навреди на това сътрудничество, предаде Ройтерс.

"Беше взето под внимание намерението на Франция и Германия да проведат двустранни преговори със САЩ с цел още до края на текущата година да се достигне взаиморазбиране по този въпрос. Тази инициатива е подкрепяна от останалите държави на ЕС", казва се в документа.

Франция и Германия настояват да проведат двустранни преговори със САЩ до края на годината, за да опитат да разрешат шпионския скандал около подслушването на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел и на разговорите на френските граждани, предаде АФП.

Лидерите на 28-те държави-членки на ЕС „отбелязаха намерението на Франция и Германия да потърсят двустранни преговори със САЩ", посочи председателят на ЕС Херман ван Ромпой на пресконференция след края на първия ден от преговорите в европейския блок. „Те ще потърсят споразумение или разбирателство относно дейността на спецслужбите", допълни той.

"Спецслужбите на САЩ и страните от Европейския съюз трябва да съгласуват принципите си, на основата на които те си сътрудничат и работят по отношение на гражданите на съответстващите страни", заяви в Брюксел канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"Не очаквам и не настоявам за извинение от страна на САЩ", отбеляза Меркел. „Ние обаче трябва да възстановим основата на доверие. Думите са недостатъчни. Нужна е промяна", каза тя.

"Европейският парламент не планира терористични нападения срещу САЩ", заяви ръководителят на ЕП Мартин Шулц във връзка със скандала около електронния шпионаж на САЩ срещу страните-членки и институциите в ЕС.

„Шпионажът на САЩ може да бъде свързан с антитерористични мерки. Мога да гарантирам, че Европейският парламент не планира терористични нападения срещу САЩ", отбеляза той пред журналисти по време на провеждащата се в Брюксел двудневна среща на ЕС.

Според Шулц ЕС и САЩ трябва да обсъдят стеклата се ситуация, за да не се допусне противниците на подписването на двустранното споразумение за свободна търговия сред депутатите в ЕП да прераснат от малцинство в мнозинство.

Междувременно стана ясно, че Бразилия и Германия са свикали в четвъртък в Ню Йорк съвещание с участието на представители на редица латиноамерикански и европейски правителства за обсъждането на проект на резолюция в ООН с призив да се прилагат и в интернет правото на неприкосновеност на личния живот, признато в Международния пакт за политически и граждански права. Това съобщи списание „Форин Полиси", като се позова на собствени източници.

Изданието посочва, че това е първият случай, в който се предприема подобна инициатива. Резолюцията, за която става дума, се планира още до края на текущата година да бъде внесена на гласуване в комисията на ООН по правата на човека.

В проекта на документа не се споменават разобличенията на Едуард Сноудън за електронния шпионаж, осъществяван от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Списанието обаче посочва, че очевидно именно тези разобличения са създали политическата динамика, предизвикала този ход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай