ЕС продължава преговорите с Турция

Ердоган обвини ЕС в двойни стандарти

ЕС продължава преговорите с Турция | StandartNews.com

Истанбул. Официална делегация от ЕС пристигна днес в Турция, за да дискутира евентуалното присъединяване на страната към организацията, на фона на разрастващите се протести в Истанбул и Анкара срещу правителството на Ердоган.

Европейският съюз призова Турция да спазва свободата и човешките права, в намек за кандидатурата за членство на страната в съюза, предаде АФП.

„Позволете ми да призова Турция да не предава своите ценности относно свободата и фундаменталните права. Нека ви уверя, че ние от своя страната нямаме намерение да изоставим европейската интеграция на Турция", заяви комисарят по разширяването на ЕС, Щефан Фюле.

Канцлерът на Германия, Ангела Меркел, призова правителството на Турция да се откаже от насилието срещу протестиращите, предаде АФП.

„Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вече каза на своя народ, че разбира проблемите в страната. Отчитам факта, че тези проблеми ще бъдат обсъдени с младежите в страната и няма да има насилие срещу демонстрантите", заяви Ангела Меркел.

Турция трябва да разследва прекомерна употреба на сила от страна на полицията срещу антиправителствените демонстранти, заяви Фюле в Истанбул.

В отговор, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подобни протести в Европа ще бъдат третирани по-остро.

Двамата говориха по време на конференция в Истанбул посветена на отношенията на Турция с ЕС.

Еврокомисарят по разширяването заяви, че ЕС няма намерение да се отказва от присъединяването на Турция, но Турция трябва да поддържа ценностите на свободата и основните права.

Той призова за "бързо и прозрачно" разследване, и че отговорните лица трябва да бъдат подведени под отговорност.

"Мирните демонстрации представляват законен начин за различни групи да изразят мнението си в едно демократично общество", каза той.

"Прекомерна употреба на сила от страна на полицията срещу тези демонстрации няма място в такава демокрация".

В отговор, Ердоган обвини ЕС в двойни стандарти и каза, че полицията в Европа и САЩ използват подобни методи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай