ЕС осъди Русия за Украйна

ЕС осъди Русия за Украйна | StandartNews.com

Брюксел. ЕС остро разкритикуваха Русия за оказването на натиск върху Украйна да се откаже от плановете си да подпише споразумение за търговия и сътрудничество с ЕС тази седмица.

Изявлението бе направено на фона на нови сблъсъци в столицата на Украйна между демонстранти и полиция.

"Зависи само от Украйна да решат свободно какъв ангажимент търси страната от Европейския съюз", гласи официлано комюнике от ЕС.

"Ние силно неодобряваме руската позиция и действия."

Изявлението е подписано съвместно от председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Те настояха, че по-силни връзки с ЕС не биха подкопали съществуващите отношения на Украйна с други съседи, като например Русия.

"Източното партньорство е замислено като печеливша стратегия, от която всички ние ще спечелим", казаха те .

Русия заплаши с неуточнени икономически мерки, ако Украйна подпише споразумение с ЕС. В миналото Москва е прекратяваля доставките на газ в спорове за цените, а тази година блокира вноса на украински шоколадови бонбони.

Русия също бойкотира вноса на вино и минерална вода от Грузия и Молдова - две други бивши съветски републики, които търсят благоприятни търговски отношения с ЕС.

Грузия и Молдова се очаква да парафират споразумения с ЕС на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс, Литва, на 28-29 ноември.

Украински полиция използва сълзотворен газ в нови сблъсъци с про-ЕС протесторащи в сърцето на Киев.

Хиляди протестиращи отново се събраха на Европейския площад след огромен митинг в неделя - най-големият от Оранжевата революция през 2004 насам.

Те са ядосани от решението на правителството да не подпише договора за ясоциирене с ЕС.

Русия призова Украйна да се присъедини към митнически съюз с две други бивши съветски републики - Беларус и Казахстан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай