Енрико Лета поиска подкрепа от парламента

Енрико Лета поиска подкрепа от парламента  | StandartNews.com

Рим. Италианският премиер Енрико Лета предупреди депутатите преди важния вот на доверие, че страната е изправена пред "фатален" риск, след като Силвио Берлускони се опитва да свали правителството. В обръщението си пред парламента Лета каза:

"Италия е изправена пред фатален риск. Ще се възползваме или няма да се възползваме от момента зависи от нас. Зависи от избора, който ще направим в тази зала, дали ще изберем да или не. За доброто на Италия моля за вашата смелост и доверие."

Лета заяви, че кризата е в миналото, като подчерта, че целта му за 2014 година е икономически ръст от 1%, предаде АФП.
„Нашият кошмар, тази безпрецедентна криза, която бе най-дългата от Втората световна война насам, е зад нас", заяви Лета в реч пред Сената преди очаквания вот на доверие.

Премиерът обеща, ако кабинетът му оцелее след вота, италианското председателство на ЕС през втората половина на 2014 г да бъде съсредоточено върху „растежа и заетостта" след „десетилетие на икономии".

Лета подчерта, че „в една демократична страна съдебните решения трябва да бъдат прилагани". Думите му бяха насочени към Силвио Берлускони, който бе осъден за данъчна измама

Енрико Лета не прие оставката на петима министри от партията "Народ на свободата", подадена в края на септември по призива на лидера на партията Силвио Берлускони. Бившият премиер реши да излезе от управляващата коалиция и да лиши кабинета от подкрепа.

Според експерти Берлускони е предизвикал политическата криза в страната, след като накара свои министри да подадат оставка, тъй като се опасява от загубата на имунитета си като сенатор след присъдата, която бе произнесена срещу него през август.

Петима министри от партията на Силвио Берлускони – вицепремиерът и министър на вътрешните работи Анджелино Алфано, министърът на здравеопазването Беатриче Лоренцин, на инфраструктурата и транспорта Маурицио Лупи, на земеделието, прехраната и горите Нунция ди Джироламо, както и министърът без портфейл, отговарящ за конституционните реформи Гаетано Куляриело – подадоха оставка на 28 септември по призива на лидера си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай