ЕНП: Двойни стандарти на социалистите в България

ЕНП: Двойни стандарти на социалистите в България | StandartNews.com

Страсбург. "В България има двойни стандарти на европейските социалисти",  каза Жозеф Дол, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, в коментар на политическата ситуация в България.

Жозеф Дол направи изявление в пленарната зала на Европарламента в Страсбург, в което изрази недоволство от казаното преди два дни от лидера на социалистите в ЕП Ханес Свобода.

"Избирателната кампания в България приключи. Резултатите са налице. Днес може да бъде сформирано правителство. Търсейки мнозинство, българските социалисти не изключват и подкрепа - явна или скрита - на партия "Атака", изтъкна Дол и се обърна към Ханес Свобода с думите: "Aко трябва да вярвам на Bашите декларции, вие сте готов да преглътнете това горчиво хапче. Ще бъдете ли заложник на г-н Станишев, председател на БСП и ПЕС? Защото това горчиво хапче се казва "Атака".

По думите на Жозеф Дол, една националистка и ксенофобска партия отхвърля европейския път на България, а нейният лидер смята, че "чуждите инвестиции и европейските посланици са колонизатори, които трябва да бъдат изгонени".

Жозеф Дол ззапита Ханес Свобода: „Подкрепа, дори и "скрита" чрез процедурни хватки в парламента в София, не е ли начин да се компрометира подобно правителство, и то пред Европа?".

Според Жозеф Дол, това е знак за двоен стандарт.

"Вие бичувате някои правителства, а за други си затваряте очите, но аз вярвам в демокрацията, която изповядват социалистите, за да защитят Европа. Това не е визията за Европа, която защитаваме ние", каза председателят на групата на ЕНП.

По повод изявлението на Жозеф Доул, лидерът на ПЕС и БСП г-н Сергей Станишев каза: „Ясно е, че евентуално правителство оглавено от г-н Пламен Орешарски ще бъде подкрепено от две политически сили - Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, първата е член на Партията на европейските социалисти, а другата член на либералното европейско семейство. От наша страна ясно беше заявена идеологическата несъвместимост между партия „Атака" и БСП особено по отношение на европейската политика. От своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет оглавен от г-н Орешарски."

"Г-н Доул вероятно страда от някакъв вид амнезия, защото явно е забравил факта, че правителството на малцинството на г-н Борисов, ГЕРБ, член на ЕНП, бе избрано на 27 юли 2009 година с гласовете на партия „Атака", която дори обяви подкрепата си от парламентарната трибуна. Освен това, три години поред ГЕРБ приемаше бюджета и преодоляваше вотовете на недоверие към правителството си с подкрепата на същата тази партия „Атака", добави лидерът на ПЕС и БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай