ЕК ще помага на България за бежанците

ЕК ще помага на България за бежанците | StandartNews.com

София. "България ще получи европейска помощ за справяне с бежанския проблем", каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред Нова ТВ. Първият дипломат обаче уточни, че Европейската комисия все още не е определила размера й.

По думите на Вигенин сумата е значителна, но няма да покрие всичките нужди. Размерът на помощта ще е под 10 млн. евро, като страната ни ще може и трябва да се възползва от подкрепа по линията на други фондове през 2014 г.

В София предстои да заседава т.нар. Централна смесена комисия, в която България и Турция ще обсъдят съвместните действия по отношение на бежанския поток, стана ясно още от думите на Вигенин. То вече е договорено с министъра на външните работи на съседната държава.

Министър Вигенин беше категоричен, че не разполага с информация, че Турция тика бежанци към наша територия. „Напротив, изразиха готовност да работят с нас. Възможно е обаче да има занижен контрол. Трябва да работим активно, само съвместният ангажимент може да решава този проблем", каза българският първи дипломат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай