ЕК: Мигрантите не са бреме за социалното осигуряване

ЕК: Мигрантите не са бреме за социалното осигуряване | StandartNews.com

Брюксел. Днес Европейската комисия в Брюксел официално представи доклада си за отражението на миграцията върху социалното осигуряване в Европейския съюз. В него се развенчава тезата, че мигрантите се възползват от социалните системи на държавите, в които живеят, съобщи пресслужбата на ЕК.

В доклада се казва, че в повечето страни от ЕС мигрантите от други държави-членки се възползват от социални облаги не по-интензивно от гражданите на приемащата страна, показва току-що оповестено от ЕК проучване. В повечето обхванати от него страни има по-малка вероятност мигрантите да получават обезщетения за инвалидност или безработица.

Учудване предизвиква фактът, че процентът на мигрантите от Европейския съюз във Великобритания сред неработещите е далеч по-нисък – 30% в сравнение с местното незаето население 43%. Делът на икономически неактивните мигранти от ЕС във Великобритания остава на непроменен и през 2012 г. спрямо 2011 г., а именно 1.2 %.

Работещите от други държави-членки не само във Великобритания, но и в Европейския съюз като цяло, плащат повече данъци и социални осигуровки отколкото получават под формата на облаги и услуги, понеже тенденцията е те да са по-млади и по-активни икономически за разлика от работната сила на приемащата държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай