Четвъртък,

Еднакви цени за разговор от Берлин и Бургас

От: Администратор -
7732
Еднакви цени за разговор от Берлин и Бургас
A
A
A

Брюксел. По-евтино ще говорим по мобилните си телефони в рамките на ЕС. Плащането на роуминг в страните от Общността да отпадне напълно от 2014 г., предлага еврокомисарят по цифровите технологии и вицепрезидент на Европейската комисия Нели Крус.

Основната част на предложението е мобилните оператори в ЕС да таксуват клиентите си по основните тарифи, независимо дали се намират в собствената си държава или се обаждат от чужбина. Ако идеята се осъществи, цените на разговорите по GSM ще са еднакви, независимо дали се обаждате от Берлин или от Бургас.

Крус смята, че предложението може да се осъществи от началото на 2014 г., като според нея това би стимулирало дигиталната икономика и създаването на по-добри политически връзки. "Ще се боря до последен дъх, за да осъществим това", казва Крус в речта си пред комитета за вътрешни пазари и защита на потребителите към Европейския парламент в Брюксел.

Сериозността на намеренията й се допълва и от нейна публикация в социалните мрежи, която гласи: "В Европа не можем да си позволим безбройните и ненужни изкуствени препятствия, които стоят на пътя на единен пазар на телекомите".

Въпреки всичко Крус признава, че очаква известно съпротивление на предложението, но изказва надежда за намирането на баланс и съгласие. Опасенията на вицепрезидента на Европейската комисия не са безпочвени, тъй като таксите за роуминг формират сериозно перо в приходите на телекомите в Европа. Самите мобилни оператори често подчертават, че нуждата от постоянни инвестиции за развитие на мрежите, както и ожесточената конкуренция започват да изяждат печалбите им с все по-бързи темпове.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички