Димитър Цанчев: Отношенията ни с Македония вървят назад

Политиката на Скопие поражда сериозни притеснения

Димитър Цанчев: Отношенията ни с Македония вървят назад | StandartNews.com

Брюксел. "Отношението на Скопие към съседите предизвиква тревога.", заяви в интервю за Агенция DPA Димитър Цанчев, посланик на България в ЕС.

"България е категоричен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, тъй като това е единственият начин да се гарантират мир, демокрация и благоденствие в целия регион. За съжаление, сегашното политическо ръководство на Македония тласка двустранните ни отношения назад към миналото", каза посланик Димитър Станчев.

"Антибългарските стереотипи са широко разпространени в медиите, киното, литературата, учебниците по история и география, използвани в официалната образователна система. Гражданите, които открито се самоопределят като българи, често са обект на дискриминация (уволнения от работа, заплахи, полицейски разпити, институционален и медиен натиск). Провокативни проекти като „Скопие 2014" ясно очертават потенциални териториални и други претенции срещу България", каза посланик Димитър Цанчев.


„Политиката на Скопие поражда сериозни притеснения вече в две държави-членки на ЕС от региона и това трябва да бъде сигнал за тревога", заяви посланик Димитър Цанчев.

"Не виждаме никаква причина защо нашата обща история трябва да ни разделя, а не да ни обединява. Фактът, че напоследък в Скопие бяха издигнати толкова много паметници на български исторически личности, независимо как са представяни те, само потвърждава, че ние сме били една етническа общност в миналото."


По думите му Македония е географска област, която понастоящем е разположена в границите на най-малко три държави (Гърция, България, Македония).

"По тази причина употребата на географското понятие „Македония" като официално име на новосъздадената държава е натоварено с политическа чувствителност в съседни държави, където понятието „македонец" се използва, за да обозначи връзката с географската област, а не с национална идентичност", каза посланик Димитър Цанчев.

"Трябва да кажем съвсем ясно, че независимо какъв е резултатът от усилията за създаване македонска нация, той не може да бъде използван като аргумент за малцинствени претенции на Скопие към България. Всякакви претенции на Скопие за македонско национално малцинство в България са напълно неоснователни и неприемливи", каза посланик Димитър Цанчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай