Неделя,

Британците шпионират с фалшиви профили

От: Администратор -
1041
Британците шпионират с фалшиви профили
A
A
A

Лондон. Британските спецслужби са използвали фалшиви копия на страници от бизнес мрежата LinkedIn, за да инсталират шпионски софтуер на компютрите на избрани от тях лица. Това разкри германското сп. "Шпигел", което продължава да публикува информация, предоставена от бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън.

Центърът за правителствена връзка (Government Communications Headquarters, GCHQ) на Великобритания използвала и метод с името Quantum Insert, за да шпионира служители на европейските мобилни оператори. Във фокуса й са попаднали и доставчиците на услуги за операторите, отговарящи например за изчисляването и фактурирането на таксите за роуминг. За GCHQ тези фирми са представлявали голям интерес, тъй като чрез тях те са можели да получат широк достъп до мобилните мрежи на операторите. Това, според списанието, е била причината за атаките срещу Belgacom, 50% от което е собственост на белгийската държава. Началото на атаките било сложено чрез фалшиви предварително създадени профили в LinkedIn. Според "Шпигел", обект на наблюдение са били инфраструктурата, търговските практики и целенасочено подбирани лица на ключови длъжности в телекомуникационната компания.

На мушката на агенцията са попаднали и страните членки на ОПЕК - Организацията на страните износителки на петрол. Още през 2010 г. шпионски софтуер е бил инсталиран на компютрите на поне деветима служители на ОПЕК. GCHQ заедно с АНС шпионирала организацията чак до "сферата на дейност на генералния секретар на ОПЕК".


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията