Барозу: Европа не е перфектна, но по-добре да е единна

В Европа предстоят най-мащабните избори за Европейски парламент

Барозу: Европа не е перфектна, но по-добре да е единна | StandartNews.com

Страсбург. Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, призова към обединена и силна Европа и към създаване на политически съюз на континента в своята годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе в парламентарната сграда на Европарламента в Страсбург.

Барозу отбеляза движението в положителна посока по отношение на икономическото възстановяване в страни като Португалия, Гърция и Кипър, предаде БГНЕС.

"Най-уязвимите страни вече плащат по-малко за заеми от финансовите пазари, индустриалното производство се увеличава, доверието в пазарите се връща, стоковите борси се представят добре, бизнес прогнозите са позитивни, потребителското доверие расте", обяви Барозу.

Като основни предизвикателства, председателят на Еврокомисията вижда доизграждането на единния пазар в посока общ пазар за мобилни услуги, телекомуникации, енергетика, финансови услуги и електронна търговия. Създаването на банков съюз Барозу определи като ключова стъпка към истинска финансова стабилност и предвидимост и призова да няма делене на еврозона и всички останали, а социалното измерение на икономическия и валутен съюз да бъде засилено.

"Но сега е много важно как това съживяване ще бъде използвано от политиците. Европа е длъжница на тези 26 млн. безработни свои граждани, особено на младите и според мен сегашното ниво на безработицата е социално неприемливо", каза той.

Барозу изтъкна, че Европа не може сама да се справи в борбата с климатичните проблеми, но е длъжна да бъде начело на усилията в тази посока.

"След влизането в сила на Договора от Лисабон гражданите от страните на ЕС трябва да имат повече информация за това, което става в Европа, за механизма на взимане на политическите решения", заяви той, визирайки парламентарните избори през май идната година.

"Политиците трябва да обяснят защо Европа не е перфектна, но е по-добре да остане единна, отколкото да бъде поляризирана", допълни Барозу, критикувайки антиевропейски настроените политически сили на континента ни.

Барозу подчерта, че най-големият недостатък на икономиката идва от политиката и от правителствата зависи да осигурят стабилност и предвидимост, от които се нуждаят пазарите и за съжаление все още не са налице.

"Макар Европа да трябва да фокусира вниманието си върху краткосрочни въпроси, в перспектива трябва да гледа към създаването на политически съюз."

Председателят на ЕК се спря кратко на кризата в Сирия, подчертавайки, че употребата на химическо оръжие е недопустима и изисква ясен отговор. Барозу приветства предложението за поставяне под контрол на химическите арсенали на Сирия. До момента, припомни той, ЕС е отпуснала 1,5 млрд. евро хуманитарна помощ за бежанците от сирийската гражданска война.

"Не трябва да се срамуваме, а да се гордеем с това, което сме постигнали", каза в заключение Жозе Барозу.

В Европа предстоят най-мащабните избори за Европейски парламент.

Над 500-те милиона граждани на европейския съюз са представени в европарламента от 766 евродепутати, 17 от които - български. Машината на европарламента се поддържа от 25 000 еврочиновници.

Изборите за европарламент са толкова мащабни, че в някои страни продължават четири дни. Във Великобритания и Холандия например се гласува от четвъртък до неделя. Социолозите показват, че избирателите в цяла Европа са се отдалечили от партиите - и от националните и от европейските.

"Най-важното за тези избори и за избирателите от новите страни е да знаят колко тежи гласът им, защото когато страната ти е отдалечена от центъра не си даваш сметка, че с гласа ти дадена политическа сила може да формира мнозинство и да управлява", обясни пред bTV Хуана Хуарес, директор по комуникациите на ЕП.

За първи път догодина новият европарламент ще избере председател на Еврокомисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай