България не бърза за банковия съюз

България не бърза за банковия съюз | StandartNews.com

Брюксел. България не бърза за банковия съюз на ЕС, защото не е в еврозоната и няма да ползва „всички екстри". Това обясни премиерът Пламен орешарски по време на посещение в Брюксел.

„Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание", коментира Орешарски.

Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев също смята, че няма защо България да бърза за Банковия съюз. По думите му в България не е настъпвала финансова криза в този смисъл, в който са я изпитали много страни в Европа.

"В целия ЕС ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации. Това се дължи на негативния опит, който ние имахме през 1996 година. Затова всъщност в България така и не настъпи финансова криза, в този смисъл, в който я изпитаха повечето други страни в Европа", добави Станишев.

Късно снощи лидерите на ЕС постигнаха съгласие за споразумението по механизма за ликвидиране на проблемни банки - втория стълб от бъдещия банков съюз. Системата за гарантиране на влоговете е първият от трите стълба, третият е единният банков надзор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай