Amnesty критикува ЕС заради бежанците

Amnesty критикува ЕС заради бежанците | StandartNews.com

Лондон. Европейските лидери трябва да се срамуват от нищожния брой бежанци от Сирия, които те са готови да приемат, се казва в изявление на организацията за защита на човешките права Amnesty International.

Само 10 държави-членки са предложили да приемат бежанци и то само 12 000. Великобритания и Италия не са предложили места на нито един.

Помощта от Европейския съюз е достигнала 1,3 млрд. евро ($ 1,7 млрд), се казва в доклада.

ЕС твърди, че приоритет е осигуряването на помощ за вътрешните имигранти в Сирия, за които се смята, че наброяват 6,5 милиона, както и за тези, приютени в други страни.

По данни на ООН почти 2,3 милиона сирийци са избягали в съседни страни от март 2011 година.

Повечето сирийци, които са избягали от тяхната страна, са в Ливан, Йордания, Турция и Ирак. Но над 6000 тази година са достигнали страна-членка на ЕС - България, която апелира за финансова помощ от Брюксел в отговор на наплива.

През септември, Швеция става първата държава-членка на ЕС, която предложи на сирийските бежанци постоянно пребиваване. Повече от 14 000 сирийци са потърсили убежище там в последните две години.

Германия е приела 1000 бежанци и обяви планове да приеме още 9000.

В България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутена сграда и палатки, се казва в докладa. За съжаление много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно или задържани в истински жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи, допълват от организацията.

"ЕС претърпя плачевен провал в ролята на убежище за бежанците, изгубили всичко освен живота си", заяви в комюнике генералният секретар на правозащитната организация Салил Шети.

Страните членки на ЕС предложиха да отворят вратите си за близо 12 хил. от най-застрашените бежанци, идващи от Сирия - т.е. само за 0,5 процента от общо 2,3 милиона, избягали от страната, твърдят правозащитниците и критикуват "барикадите на крепостта Европа".

Те определят Германия като "най-щедрата страна", ангажирала се да приеме 10 хил. бежанци - 80 на сто от ангажимента на ЕС. Франция обаче предлага 500 места - 0,02 процента от общия брой на избягалите от Сирия. Осемнайсет страни от ЕС, включително Великобритания и Италия, не са предложили нито едно място, заявява организацията със седалище в Лондон.

Според нея, независимо че ЕС е предложил 12 хиляди места, в общността вече са влезли и са поискали убежище близо 55 хил. сирийски бежанци.

Организацията критикува и действията на гръцката полиция и бреговата охрана, съпроводени понякога с насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай